Annons:

I 40 år har Sten Karlsson lärt barn och ungdomar i Vimmerby att åka skridskor. På torsdag är han inbjuden till landshövdingens länsmiddag. Foto: Micael Rundberg

De är inbjudna till landshövdingens länsmiddag

Det är i vanlig ordning en stor mix bland de inbjudna gästerna till landshövdingen Cecilia Schelin Seidegårds länsmiddag på torsdag.

Annons:

Landshövdingens traditionella länsmiddag motsvarar kungens Sverigemiddag. De inbjudna gästerna har föreslagits av länets kommuner för att de på olika sätt har gjort avtryck i sina hemorter under det gångna året. 

För landshövding Cecilia Schelin Seidegård är det första året hon kan bjuda in till länsmiddag i Kalmar. 

– Jag ser fram emot att möta alla dessa spännande personer. Detta är en mycket trevlig tradition, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård i ett pressmeddelande. 

Från Vimmerby kommun kommer Jan och Kristina Alsér samt Sten Karlsson och Camilla Freedeke. Åke och Monica Birgersson är Hultsfreds kommuns representanter. Sofie Alvarsson kommer från Västerviks kommun och tar med sig Ulf Kullin. 

Fakta

Nedan listas alla gäster samt den motivering kommunerna har lämnat.

Jörgen Sjöström och Ann-Chatrine Winqvist, Borgholm

Familjen Sjöström har bedrivit stenhantering på Öland sedan 1959. Det finns en lång tradition i företaget av att bryta och förädla den öländska kalkstenen. Jörgen kan även titulera sig som Kunglig Hovleverantör och företagets referenser sträcker sig långt utanför Sveriges gränser.

Åke Åkesson, Borgholm

Åke har på Borgholms Hälsocentral utvecklat den så kallade Borgholmsmodellen med målet att primärvården ska ha huvudansvaret för sina patienter och vara länken mellan hemvården och sjukhusvården. Arbetssättet har resulterat i både tryggare patienter och en bra arbetsmiljö.

Göran Karlsson och Ann-Christine Edh Karlsson, Emmaboda

Göran har fångat upp såväl ungdomar på glid som personer med funktionsvariationer och gett dem anställning med meningsfull sysselsättning. Har fått flera företag att etablera sig i Emmaboda, eftersom han köper och fräschar upp lokaler och tomter som annars står och förfaller och fyller med nya verksamheter. En äkta entreprenör och eldsjäl med ett hjärta som brinner för Emmaboda och som bidrar till regionens utveckling.

Carola och Jonas Carlsson, Emmaboda

Lantbrukare som driver flera bolag, bland annat Svenska regnklädsaktiebolaget. Förutom lantbruk med naturbetesdjur, flera projekt i samverkan med Världsnaturfonden, har de även tagit fram slitstarka regnkläder för yrkesfolk och tar nu steget in på modemarknaden. 

Åke och Monica Birgersson, Hultsfred

Unik satsning i en grön näring vid ett stort trafiknav i norra Kalmar län. Biogasmacken i Målilla blir den första i Kalmar läns inland. Därifrån distribueras gas vidare till Vimmerby, Hultsfred och Högsby där de etablerar biogasmackar i januari.

Rune och Laila Hellqvist, Högsby

Med oförtruten optimism driver paret samhällsutveckling i den tidigare bruksorten Ruda. Samlingsplatsen Ruda Bygdegård är ett exempel på hur man enar krafterna i bygden.

Yvette och Mario Wenzel, Högsby

Familjeföretaget Höjdens Mejeri tillverkar ko- och getostar av hög kvalitet. Paret har ett stort engagemang i den svenska lantrasen av getter och skapat en framgångsrik miljö på gården som renderat i flera utmärkelser. 

Therese Iveby Gardell, Kalmar

Ny universitetsdirektör på Linnéuniversitetet och tidigare biträdande universitetsdirektör Uppsala universitet.

Ola Johansson, Kalmar

Ola har som VD i Kalmar kommunbolag varit en central person i Kalmar kommun och bidragit mycket i sina affärsförhandlingar. 

Peter och Anna-Karin Treml-Wänehag, Kalmar

Peter är kyrkoherde i Kalmar pastorat och sedan 2018 även kontraktsprost i Kalmar-Ölands kontrakt. Anna-Karin är sjukhusdiakon vid sjukhuskyrkan på länssjukhuset i Kalmar.

Jenny och Lasse Andersson, Mönsterås

Jenny och Lasse Andersson driver Stjärnamo Kyckling på Bankebergs Gård. Jenny är även ordförande i Svensk Fågel. Kycklinghuset värms med flis från egen skog. Jenny, som sammanlagt disponerar över 11 000 kvadratmeter produktionsyta, tycker att en av de saker som är roligast med att vara kycklingproducent är att det är en liten bransch.

Lena Ek, Mönsterås

Lena är f.d. miljöminister och EU-parlamentariker och sedan 2015 ordförande i Södra skogsägarna.

May-Anita Brevik och Justus Bennet, Mörbylånga

Café Söderbönor är en naturlig samlingsplats med öppet året runt alla dagar utom sju helgdagar. May-Anita besitter sådana personliga egenskaper som optimism, framtidstro och inte minst tro på människan. Även om May-Anita behöver springa några ärenden under dagen är caféet öppet och du kan lägga pengarna vid kassan eller swisha.

Serok Cakici och Renin Ahmedova, Nybro

Serok är en riktig entreprenör som ser möjligheter hela tiden. Han har bland annat utvecklat en gammal fastighet som har varit ett äldreboende som har intagit flera olika skepnader efter behov och under dialog; Studentboende för 90 personer, flyktingboende och nu på väg att bli hyreslägenheter och seniorboende.

Markus Åkesson & Ellen Ekh Åkesson, Nybro

Ateljéhus Pukeberg erbjuder konstnärer, konsthantverkare och formgivare möjlighet att hyra ateljé och att arbeta i välutrustade kollektiva verkstäder. Här finns åtta ateljéer att hyra för yrkesverksamma konstnärer. Familjen Åkesson är en av de drivande krafterna i Ateljéhus Pukeberg som driver konsten framåt i regionen och även sätter sitt namn på den internationella konstmarknaden. Båda två är erkända internationella konstnärer inom sina gebit.

Linn och Magnus Engelholm, Oskarshamn samt
Simon Nord, Oskarshamn

Genom att engagera och samla uppemot 1000 personer, gamla som unga, i en parad för allas lika värde skapade Simon och Linn historia i Oskarshamn när de arrangerade Oskarshamns första Prideparad. Simon och Linn stod för ett mycket välordnat arrangemang där de genom sin entusiasm och sitt hårda arbete engagerade föreningar och företag i logistiken och de praktiska detaljerna. Allt gick som smort!

Ted och Josefin Blomlöf, Torsås

Att ta över ett anrikt, välrenommerat företag i fortsatt utveckling ställer stora krav på nya ägare. Att dessutom göra det som fjärde generationen ”Blomlöfare” gör inte utmaningen mindre utmanade. Att från detta läge, med säte i Torsås kommun, fortsätta utveckla fortsatta affärsidéer, etablera nya verksamheter sätter verkligen Torsås kommun på den blomstrande sidan av näringslivskartan.

Andreas och Malin Åhnstrand, Torsås
Anders Karlsson och Annette Stenlund-Karlsson, Torsås

Det lokala företaget i Bergkvara som gjort näringsresan från liten järnhandel i hamnen till dagens omfattande byggvaruhandel med stora inslag av dagens e-handel i sin företagsidé. Företaget med säte i Torsås kommun arbetar aktivt i en regionalgeografi och har även på senare år etablerat filial på annan ort. 

Kristina och Jan Alsér, Vimmerby

Kristina är f.d. landshövding i Kronoberg, entreprenör och ledamot av IVA samt ordförande i Smålands Akademi. Jan är företagare och tekniker på Mercatus Engieering AB.

Sten Karlsson och Camilla Fredeke, Vimmerby

Sten är mångårig tränare och eldsjäl för ungdomshockey och skridskoskola inom Vimmerby Hockey. Belönades med Hockeyförbundets guldmedalj 2014 för sina insatser. Har lärt mängder av barn i Vimmerby att åka skridskor under 40 års tid.

Sofie Alvarsson och Ulf Kullin, Västervik

Sofie har flyttat tillbaka från Stockholm och ägnar sitt liv åt att lyfta de gröna näringarna i länet tillsammans med en särskild vurm för skärgårdslivet. Bosatt på en ö i skärgården visar hon att landsbygden har framtiden för sig och att det är möjligt att leva alla dagar på året i länets vackraste skärgård. Hon är en av Tjust skärgårds främsta ambassadörer och arrangerar sig i flertalet evenemang och värdeskapande aktiviteter för hembygden.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt