Annons:

Då hoppas Mercatus ha förstudien klar:

Jacob Käll, Andreas Horste, Jan Alsér, Carolina Leijonram, Niklas Gustafsson, Thomas Svärd och Pär Bragsjö i samband med att nyheten presenterades. Foto: Simon Henriksson

Då hoppas Mercatus ha förstudien klar: "Historisk dag"

Krönsmon ser ut att ha fått sin första etablering. En avsiktsförklaring har tecknats mellan Vimmerby kommun och Mercatus Engineering om drygt 20 000 kvadratmeter.
– Vår ambition är att flytta dit, men det är styrelsen som får avgöra, säger vd:n Pär Bragsjö.

Annons:

Kommunen ser ut att ha löst den första etableringen på det mycket omskrivna industriområdet Krönsmon. En avsiktsförklaring är tecknad med Vimmerbyföretaget Mercatus Engineering. Mercatus har i avsiktsförklaringen två tomter, precis intill riksväg 23/34, på sammanlagt någonstans mellan 20 000 och 22 000 kvadratmeter. 

Avsiktsförklaringen undertecknades av parterna häromdagen.

– Mercatus har under de senaste åren ökat både omsättnings- och personalmässigt. Vi har kommit till den punkten att vi är för trångbodda och våra lokaler är inte ändamålsenligt anpassade. Därför har jag fått i uppdrag av styrelsen och våra ägare att undersöka nybyggnation för en ny plats att vara, säger Pär Bragsjö, vd för Mercatus. 

Företaget majoritetägs av det tyska bolaget Knoll Maschinenbau GmbH. Även Space Advisory Stockholm AB och familjen Alsér är delägare. Bolaget har en omättning på cirka 100 miljoner kronor per år. 

– Vi kommer inom kort inleda en förstudie och har i och med avsiktsförklaringen första tjing på de här två tomterna. Vår ambition är att flytta dit, men det är upp till styrelsen att avgöra, säger Bragsjö. 

"Ingår i förstudien"

Hur stora lokaler Mercatus är i behov går inte att säga ännu.

– Det ingår i förstudien att reda på hur stora lokaler vi behöver och som både är anpassade för den situation som råder men även för framtiden. Jag har inget svar på den frågan här och nu, men det är större lokaler än nu. I förstudien ska vi titta på hur det här kan ske på bästa sätt och för den framtida strukturen samt strategin för Mercatus. Det ska arbetas fram en ekonomi och vill se till att tomterna passar för framtiden. 

Förstudien beräknas vara klar till sommaren.

– Målet är att ha en tidsplan med färdig skiss på byggnaden och ett pris innan sommaren, som jag sedan kan presentera för styrelsen och som de sedan kan ta beslut på. Vi tar det därifrån.

Kort diskussion

Diskussionen mellan kommunen och Mercatus har endast pågått i någon månad.

– Vi tittade först på möjligheten att bygga ut här på tomten, men kände oss lite inklämda. Det är inga bra lösningar rent arbetsmiljömässigt eller för transporter och parkeringar. Därför valde vi att titta på en ny plats och det här är ett bra alternativ, med ett fantastiskt läge. Det känns också kul att det är ett Vimmerbyföretag som förhoppningsvis etablerar sig som första företag på Krönsmon, säger Pär Bragsjö. 

Niklas Gustafsson (M), som varit tillförordnad ordförande i kommunstyrelsen, säger så här:

– När jag tillträdde för tre månader sedan sa jag att den första tomten skulle vara såld innan jag slutar. Där är vi i dag och det var jättekul att skriva under papprena innan jag lämnade över till Jacob Käll. Det är glädjande att Mercatus är först ut, säger han. 

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) säger att det här är ett jättebra exempel som visar hur långa processerna kan vara. 

– Där tjänstemän och politiker jobbar i det tysta – och sedan händer. Det här är ett beslut som tog för flera mandatperioder sedan och det tar lång tid, men det är jättekul. Det här är ett tecken på att kommunen växer och näringslivet expanderar, säger han.

Kommunens utvecklingschef, Thomas Svärd, är också mycket nöjd och glad.

– Det här är en historisk dag för vår del, säger han. 

"För mig är det jättestort"

Krönsmon dök för första gången upp i översiktsplanen 2007, för mer än 13 år sedan. 2011 togs beslut om projektering.

– Jag har följt hela resan och det käns kanon att det är ett lokalt förankrat företag, som är framgångsrikt och högkvalificerat. För mig är det här jättestort. Jag vet att det har varit ifrågasatt utifrån i perioder, men nu börjar det ordna upp sig och saker och ting börjar läggas på plats. Det har varit god samhörighet, hög delaktighet och ett stort engagemang kring Krönsmon. Man brukar säga att det tar sju år från idé och plan, men det ser vi nu att det inte är i överkant, säger kommundirektören Carolina Lejonram. 

Pär Bragsjö vill även tillägga att det öppnar upp för andra om Mercatus väljer att flytta.

– Om det blir aktuellt att vi flyttar så kommer de här lokalerna gå ut för försäljning. Man kan leka med tanken, är Vimmerby IF i behov av lokaler? De skulle kunna ha sin fantastiska dagliga verksamhet här. Det är bara en tanke, men det öppnar nya möjligheter, säger vd:n Pär Bragsjö. 

Fler artiklar kring etableringen följer. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt