Annons:

  • Första spadtaget på Krönsmon –

    Utvecklingschefen Thomas Svärd, Leif Sörensen från Ancott, Erik Brorsson från Brorssons grävservice, kommunalrådet Jacob Käll och kommundirektören Carolina Leijonram tar det första spadtaget på Krönsmon.

  • Första spadtaget på Krönsmon –

    Carolina Leijonram och Jacob Käll i samband med första spadtaget på Krönsmon. Foto: Simon Henriksson

Första spadtaget på Krönsmon – "Ett historiskt ögonblick"

2007 dök Krönsmon upp i översiktsplanen. Nu har det första spadtaget tagits på det stora industriområdet i Vimmerby.
– Det är ett historiskt ögonblick, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

Historien kring Krönsmon sträcker sig långt tillbaka i tiden. 2007 dök området upp för första gången i översiktsplanen. För tio år sedan togs beslut om projektering.

Under en coronasäker pressträff under torsdagen togs det första spadtaget för Västerviksföretaget Ancott Fastigheter AB. 

– Det är ett historiskt ögonblick och det har varit en resa. Det är lite av en milstolpe. Det är mycket jobb som ligger bakom och det här visar på vikten av att våga stå upp för beslut som inte alltid är populära, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Carolina Leijonram har varit kommundirektör i Vimmerby kommun sedan början av 2010-talet. 

– Jag har varit med här i tio år och trodde inte att det skulle ta så här lång tid. Men det känns väldigt bra i dag. Det är fantastiskt roligt att det första spadtaget har tagits. Det här visar att sju år, som man ofta pratar om, inte är högt tilltaget när det gäller den här typen av utvecklingstankar med markberedskap, säger kommundirektören Carolina Leijonram. 

"Ska ha mycket cred"

Kommundirektören och kommunalrådet gläds åt att Krönsmon har fått fart. 

– Vi gläds verkligen åt de förfrågningar och den respons vi har fått. Vi är också glada åt utvecklingsavdelningens arbete och den kontakt man har med de intresserade företagen, säger Leijonram. 

Micael Glennfalk, M-kommunalråd i Vimmerby kommun mellan 2010 och 2015, har fått utstå en hel del kritik för planerna på Krönsmon. I sociala medier har det pratats om "en gigantisk sandlåda" som skulle bli en oerhört dyr affär för kommunen i slutändan. Kommunen har också lagt åtskilliga miljoner på Krönsmon genom åren. 

– De som har varit med tidigare ska ha mycket cred för det här, de borde ha varit här i dag. Bland annat ska Glennfalk ha cred för att han stod på sig, säger Jacob Käll. 

"Får ha längre perspektiv"

Hur lång tid det kan ta innan Krönsmon är fullbelagt vågar varken Leijonram eller Käll uttala sig om egentligen.

– Det är svårt att säga. Det är mycket ovisst nu med corona och inget är helt klart förrän tomten är såld och byggnationen är igång. Det törs jag inte sia om, säger Leijonram.

– Jag tänker att det kanske är inom en femårsperiod. När det gäller industriområde får man ha ett längre perspektiv och mycket hänger också på pandemin. Det är en del som är osäkra på grund av läget, säger Käll.

"Ingen trodde på mig"

Utvecklingschefen Thomas Svärd var förstås även han glad över att man kunde sätta spaden i backen.

– Jag har varit med i tre år, men förstår att det för kommunens del verkligen är ett historiskt spadtag. 

När du tror du att det kan vara helt fullt här?

– Jag hoppas det är det inom en treårsperiod. Ingen trodde på mig när jag sa att vi skulle ha avtal på 25 procent före utgången av 2020. Det blev 36 procent, vilket känns bra. Men jag vill se säljavtal och nu är den här såld. Jag har själv gått igenom liknande processer tidigare och vet att det tar tid. 

Kommunen för just nu diskussioner med ytterligare två företag.

– Vi har kommit så långt att vi har haft inledande diskussioner och träffar, men vi är inte framme vid avslut. Jag hoppas på beslut innan sommaren i alla fall. 

Innan jul berättade Thomas Svärd om ett regionalt företag som visat intresse för Krönsmon. Det är inte av en av dessa två intressenter han nu nämner.

– De har valt att avvakta ett tag. Vi får se vad som händer. 

Vad tänker du om intresset för Krönsmon trots den rådande pandemin?

– Trots pandemin händer det saker och det är helt fantastiskt. Jag tror det kommer bli proppen ur när vi och andra ser att det är byggkranar här uppe.

"Hög tid"

Med Östra Ceos fullbelagt och mycket på gång med Krönsmon är det aktuellt att börja diskutera ett nytt industriområde. Socialdemokraterna har varit ute och tryckt för det i media.

– Jag håller med dem och vi är igång i tankarna. Vi är igång med arbetet med den nya översiktsplanen, säger Jacob Käll.

Hörestadhult har varit ett område det pratats om.

– Vi får se om det blir ett utpekat område i översiktsplanen. Vi får se helt enkelt, säger Carolina Leijonram. 

Thomas Svärd tycker också att det är dags.

– När jag inte arbetade i en politisk organisation tyckte jag också att det tog lång tid med Krönsmon. Utifrån den aspekten är det hög tid att börja titta på 2.0, nästa Krönsmon, nästa företagsområde. Det måste ske ganska snart.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt