Annons:

Hushållens köp av svarta tjänster har minskat kraftigt på 15 år

Hushållens köp av svarta tjänster har minskat kraftigt sedan 2005. Foto: Pixabay

Hushållens köp av svarta tjänster har minskat kraftigt på 15 år

2005 uppgick hushållens köp av svarta tjänster till elva miljarder kronor. 2019 var den siffran tre miljarder. Det skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

Annons:

Med hjälp av undersökningsföretaget Demoskop har Skatteverket undersökt hur hushållens beteende kring svartarbete har utvecklats mellan 2005 och 2019. 

Andelen som köpt någon tjänst svart har minskat från 32 procent 2005 till 13 procent förra året. De medvetna köpen av svarta tjänster har minskat från elva miljarder kronor till tre miljarder kronor under samma period. 

Även andelen som vill köpa arbetet svart när de ska anlita någon för ett arbete i sitt hem har sjunkit från 37 procent 2005 till nio procent 2019. 

– Den här enkätundersökningen ger inte svar på vad som ligger bakom minskningen men det finns en rad möjliga förklaringar till det ändrade beteendet, säger Henrik Franzon, rapportförfattare och analytiker på Skatteverket.

Kan ha påverkat

Införandet av rot- och rut-avdraget har minskat skillnaden i pris mellan vita och svarta köp för olika tjänster. Dessutom har införandet av kassaregister och personalliggare gjort det svårare att sälja tjänster svart. En minskad användning av kontanter kan ha påverkat omfattningen av svartköp och skattesänkningar kan också ha påverkat skillnaden i pris mellan vitt och svart.

Skatteverket tror också att deras och andra myndigheters arbete mot den svarta ekonomin påverkat. 

Men andelen som tror att hushåll köper in svarta tjänster har inte alls minskat i samma omfattning. 

– Uppfattningen om att andra köper tjänster svart verkar i relativt hög grad leva kvar i människors medvetande, säger Henrik Franzon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt