Annons:

Coronaviruset klassas som samhällsfarligt – smittad kvinna hålls isolerad

Coronaviruset klassas nu som samhällsfarligt. Foto: MostPhotos

Coronaviruset klassas som samhällsfarligt – smittad kvinna hålls isolerad

Den kvinna i 20-årsåldern som bekräftats smittad av coronaviruset hålls kvar isolerad på infektionskliniken i Jönköping. Regeringen har nu fattat beslut att klassa coronaviruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.

Annons:

På fredagen gick Folkhälsomyndigheten ut med att en kvinna bekräftats smittad av coronaviruset i Jönköping. Kvinnan, som är i 20-årsåldern, ska inte vara allvarligt sjuk, men är kvar isolerad på Länssjukhuset Ryhov. 

– Vår bedömning är fortfarande att detta är en isolerad händelse och att det inte är någon ökad risk för invånarna i Jönköpings län, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér i ett pressmeddelande. 

Efter en begäran från Folkhälsomyndigheten har regeringen fattat beslut om att klassificera viruset som allmänfarligt och samhällsfarligt. Regeringen tog beslutet under ett extrainsatt sammanträde på lördagen.

– Vi önskar att viruset klassas som allmänfarligt, vilket innebär att man kan ge individuella förhållningsorder, till exempel ställa krav på undersökning. Vi vill också att det klassas som samhällsfarligt, vilket ger oss möjlighet att spärra av större områden och besluta om karantän, sade Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, på fredagen.

Ebola, sars och smittkoppor klassas sedan tidigare som allmän- och samhällsfarliga sjukdomar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt