Annons:

Mord, tyranneri och olovligt sex i ny lokalhistorisk bok

I dagarna släpps Daniel Johnssons andra lokalhistoriska bok. I den här är livsöden i Sevede härad på 1600- och 1700-talet i fokus. Foto: Privat

Mord, tyranneri och olovligt sex i ny lokalhistorisk bok

Hans första bok om Vimmerby stads historia blev en succé. Nu kommer Daniel Johnsson med bok nummer två.
– Nu har jag samlat ett stort antal livsöden hämtade från Sevede härads domböcker under 1600- och 1700-talen, berättar han.

Annons:

I dagarna släpper Vimmerbyförfattaren Daniel Johansson sin andra historiska bok.

Förra gången handlade det om Vimmerby stads historia mellan åren 1355 och 1799 – en bok som kom ut 2015.

Den här gången får vi uppleva en mängd livsöden hämtade från socknarna i Sevede härad (Djursdala, Frödinge, Pelarne, Rumskulla, Södra Vi, Vimmerby och Vena) under 1600- och 1700-talen.

 – Det finns så många otroligt spännande berättelser att hitta i domböckerna – från själva händelsen till galgbacken i Skillingarum. Det kanske låter makabert, men just avrättningsplatsen i Skillingarum är en intressant bit, säger Daniel Johnsson.

Livet på Kalmar slottsfängelse

Om du blev häktad i Sevede kunde du bli förd till Kalmar slottsfängelse i väntan på nästa häradsting.

– Projektet med den nya boken föddes egentligen 2017. Först hade jag tänkt göra en bok om just Kalmar slotts fängelsehistoria, men ganska snabbt insåg jag att jag inte skulle få ihop material till en hel bok.

Nu tar bokens första del upp slottets fängelsehistoria och ger insikt i hur fasansfullt livet kunde vara inspärrad i det fuktdrypande, mörka och iskalla fängelset. Med halvgalna medfångar, själviska fångvaktare, undermålig mat, ohyra och smittsamma sjukdomar var det inte säkert man överlevde, berättar Daniel Johnsson.

Kommer fler böcker 

Innehållet i övrigt är en omvälvande odyssé i olovligt sex, mord, tyranniska husbönder, stölder, slagsmål, svart magi, barnamord och mycket annat som i värsta fall ledde till avrättning vid just galgbacken i Skillingarum.

Nu när detta projekt är klart, vad väntar härnäst?

– Jag har två lokalhistoriska böcker kvar inom mig, men jag suger lite på det. Det kommer mer, men det ska inte ta fem år till, skrattar Daniel.

Daniel Johnssons nya alster släpps i dagarna där du köper böcker och på nätet i dagarna.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt