Annons:

  • Erik och Daniel årets pristagare hos Bevara Vimmerby

    Erik Carlsson, till vänster, och Daniel Johnsson, trea från vänster, fick ta emot pris av Mikael Sandström, tvåa från vänster och Leif Larsson, till höger. Foto: Jakob Karlsson

  • Erik och Daniel årets pristagare hos Bevara Vimmerby

    Daniel Johnsson prisades bland annat för sin bok om Vimmerbys historia.

Erik och Daniel årets pristagare hos Bevara Vimmerby

Varje år hyllar Bevara Vimmerby någon eller några som gjort en särskild insats för Vimmerby. Årets utmärkelse, det 21:a i ordningen, tilldelas historieberättarna Erik Carlsson och Daniel Johnsson.

Annons:

Årets pristagare är i olika generationer, men delar ett glödande intresse för Vimmerbys historia. Erik Carlsson, närmare 90 år, har många gånger om berättat om tidigare århundradens kriminella Vimmerby.

Daniel Johnsson skrivit en bok om Vimmerbys utveckling mellan 1350 och 1799.

I går fick bägge pris på Bevara Vimmerbys årsmöte. Motiveringen för Erik Carlsson löd såhär:

”Erik Carlsson har med smittande entusiasm och berättarglädje fängslat de som under årens lopp fått förmånen att lyssna på honom. Han har gjort Vimmerbys historia levande och bevarat berättelserna om brott och straff för kommande generationer. Han är ett föredöme för att bevara Vimmerby och har odödliggjort många av stadens medborgare och deras vandel genom tiderna.”

– Jag hoppas att kommande generationer ska ha en strävan att Vimmerby ska vara en stad värd att leva i och som Vimmerbyborna älskar. Vimmerbys historia är fantastisk. Det är en gammal stad, men stadsrättigheterna togs bort för att vi var för duktiga. Våra föregångare kunde sälja kreatur så att Kalmar stad blev lidande och jag hoppas att Vimmerby kan vara en stad som se framåt. Vi har väldigt många duktiga personer som kan föra staden framåt, sa Erik Carlsson.

 "Blev väldigt överraskad"

Våren 2015 gav Daniel Johnsson ut sin bok ”Vimmerby stads historia 1350-1799”. Motiveringen till hans utmärkelse löd så här:

”Daniel Johnsson har tidigt studerat Vimmerbys förflutna och på ett spännande sätt genom sin bok och blogg väckt ett intresse för att bevara Vimmerbys minnen. Föreningen ser fram mot nya berättelser om både kända och bortglömda personer i Vimmerbys långa historia.”

– Jag blev väldigt överraskad och väldigt glad när jag fick veta att jag fått det här. Jag har släktforskat länge, men kom in på Vimmerbys historia och det finns mycket kvar att upptäcka. Erik har lagt sitt pussel, men jag har bara kommit till ramen på mitt och det kommer förhoppningsvis komma mer.

Johnsson höll sedan ett kortare anförande, där han berättade om dåtidens gemenskap i Vimmerby och kraven för att få bli Vimmerbybo.

Bevara Vimmerby har cirka 200 medlemmar och arbetar för ett vackrare Vimmerby. Ordförande är Mikael Sandström. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt