Annons:

Kommunutredningen:

Kommuner kan få avskrivna skulder vid sammanslagningar, föreslår en kommunutredning. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Kommunutredningen: "Avskrivna skulder vid kommunsammanslagningar"

Nu har kommunutredningens slutbetänkande lämnats över till regeringen. I den flera tusen sidor långa utredningen slår man fast att en kommun bör vara minst 20 000 invånare.

Annons:

Enligt den statliga kommunutredningen är många kommuner i Sverige för små. Både Vimmerby och Hultsfred anses vara något för små kommuner, enligt kommunutredningen. 

För att en kommun ska vara robust krävs minst 20 000 invånare, enligt de nordiska grannländerna. Något som kommunutredningen håller med om. I Kalmar län är det bara Kalmar, Västervik, Oskarshamn och Nybro som har över 20 000 invånare. 

Ska då skriva av skulderna

I kommunutredningen, som presenterades under onsdagen och heter "Starkare kommuner – med kapacitet att klara välfärdsuppdraget" pekar utredaren på en stor mängd förslag för att få kommunerna att växa. Ett av de viktigaste är kommunsammanslagningar. 

Utredningen föreslår att kommuner som frivilligt slår sig samman med en annan kommun ska kunna få skriva av sina skulder och att dessa ska tas över av staten.

Kan få lägre studieskulder

Ett annat förslag är att boende i vissa kommuner, som anses ligga avlägset eller mycket avlägset, ska få minskade studieskulder för att bo där. 

”En möjlighet till nedskrivning av studieskulder som även omfattar den privata sektorn kan dessutom bidra att underlätta rekryteringen av en eventuell medföljandepartner”, står det i utredningen.

Den metoden har prövats i Norge och ska, enligt utredningen, ha bidragit till att unga i större utsträckning bor kvar och arbetar på mindre orter på landsbygden.

Ett annat förslag är att de riktade statsbidragen till kommunerna bör ersättas av mer generella statsbidrag. Det kommunala utjämningssystemet bör ses över i syfte att ge kommunerna likvärdiga ekonomiska förutsättningar oberoende av skattekraft.

"Kostsamt förslag"

Ett 60-tal kommuner i Sverige anses ha särskilt stora utmaningar när det gäller kompetensförsörjning, enligt kommunutredningen. Yrkena finns både inom offentlig och privat sektor och rör bland annat lärare och sjuksköterskor men också ledningsfunktioner och it-kompetens hos kommunerna.

Sveriges minsta kommun, Bjurholm, har 2 450 invånare. Hälften av landets 290 kommuner har tillsammans en befolkning som uppgår till 14 procent av Sveriges invånare.

Kommunutredningen konstaterar att allt fler kommuner får svårt att leva upp till att erbjuda kommunal service och välfärd åt invånarna. 2018 hade 69 kommuner ett negativt ekonomiskt resultat, jämfört med 19 kommuner 2017.

– Vi tycker att det är bra att man gjort den här utredningen, men däremot är vi litet tveksamma till att man koncentrerat sig så mycket på att slå samman kommuner. Vi tycker inte att man har övertygande argument för det. Vi tycker att det är ett mycket kostsamt förslag man för fram att man skulle avskriva skulder. Det handlar om 500 miljarder kronor om man skulle få full effekt på det, säger Sveriges kommuner och regioners vd Staffan Isling till TT.

Hur Vimmerbys kommunalråd Jacob Käll och Hultsfreds kommunalråd Lars Rosander ser på utredningen kan du läsa här och här

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt