Annons:

Efter 20 år – nu är Thomas tillbaka i Vimmerby igen

Efter 20 år är Thomas C Ericsson tillbaka i Vimmerby. I måndags gjorde han sin första dag som ny bibliotekschef. Foto: Micael Rundberg

Efter 20 år – nu är Thomas tillbaka i Vimmerby igen

Efter 20 år på flykt är han nu tillbaka i barndomsstaden igen. I måndags gjorde Thomas C Ericsson sin första dag på jobbet som ny bibliotekschef i Vimmerby.

Annons:

För drygt 30 år inledde Thomas C Ericsson sin bana inom bibliotekarieyrket som sagoläsare i Storebro. Tillsammans med en tjänst som skolbibliotekarie i Hultsfred samt strötimmar på huvudbiblioteket i Vimmerby fick han det att snurra.

– Så där höll jag ett antal år innan tjänsten som bibliotekschef i Kinda dök upp. Jag sökte, och fick den, berättar Thomas.

Vimmerby enda alternativet 

17,5 år, 5 200 arbetsdagar och 1 000 måndagsmöten senare är Thomas nu tillbaka i Vimmerby. Dock är han fortsatt bosatt i Kisa, varifrån han pendlar.

– När man börjar summera hur mycket  tid det är blir man ju lite mörkrädd. Vad har hänt under alla dessa dagar, skrattar Thomas?

Alla år på biblioteket i Kisa beskriver han som ”fantastiska”.

– Arbetet som bibliotekarie är så omväxlande, och ingen dag är det andra lik. Sedan har det alltid satsats på biblioteksverksamheten i Kinda, med bland annat många utvecklingsprojekt. Men nu kände jag att det var dags för en ny utmaning, säger Thomas C Ericsson.

– Jag trivs bra i Kinda och det har inte varit så många jobb som lockat. Som den landsortsgrabb man är, så var faktiskt Vimmerby det enda stället jag skulle tänka mig utöver Kinda.

Vad har du för tankar kring verksamheten i Vimmerby kommun?

– Nu har jag ju bara varit igång i tre dagar, och det har hänt ganska mycket här på 20 år. Men en sak som jag skulle vilja genomföra är ”Meröppet”, som vi har kört i Kinda. Det innebär att man kan ansöka om en access som gör att man kan komma in och ut på biblioteket och filialerna (i Vimmerby kommuns fall i så fall Södra Vi och Storebro) utanför de ordinarie bemanningstiderna. I Kinda handlade det om klockan 06-22.

– Sedan ska vi se över öppettiderna till sommaren, och Pippi Långstrumps 75-årsjubileum kommer så klart inte gå obemärkt förbi. Vi har tillsatt en arbetsgrupp som kommer jobba med det projektet. Över lag är det ju mycket fokus kring litteraturen i Vimmerby, så det ska bli jättespännande – och mycket att initialt sätta sig in i, säger Thomas C Ericsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt