Annons:

Karensdagen slopas på grund av covid-19. Foto: MostPhotos

Karensdagen slopas – staten går in och betalar

Nu har regeringen fattat beslut om att slopa karensdagen. I ett första läge handlar det om en och en halv månad, rapporterar flera medier. 

Annons:

Från och med i dag slopas karensdagen, vilket kommer innebära att staten betalar ut sjukpenning första dagen i sjukfallet. 

Beslutet fattades av regeringen efter Folkhälsomyndighetens presskonferens i går.

– Därför att det var igår som Folkhälsomyndigheten ökade risken för inhemsk smittspridning, då är det viktigt att gå fram med den här åtgärden, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

I ett första skede slopas karensdagen i en och en halv månad. Kostnaden är beräknad till en miljard per månad. Hela budgetpaketet, som presenterades på en presskonferens, beräknas kosta tre miljarder på utgiftsidan. 

– Det är staten som kommer ta hela ansvaret för den kostnaden, det här tar staten på sitt ekonomiska utrymme. Det är viktigt att understryka att man ska vara hemma om man är sjuk, säger Per Bolund (MP). 

Folkhälsomyndigheten får ett tillskott på 41 miljoner kronor, socialstyrelsen 20 miljoner kronor och Läkemedelsverket fem miljoner kronor.

Regeringen uppger att staten står för regioners och kommuners extraordinära sjukvårdskostnader kopplade till det nya Coronaviruset. De kan i efterhand söka stöd för bland annat: 

* Smittspårning

* Laboratorieanalyser

* Säkra bemanning av 1177

* Högra personalkostnader

* Extra materialåtgång.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt