Annons:

Andra kommuner lägger fram krispaket:

Thomas Svärd är orolig för näringslivet i kommunen. Foto: Jakob Karlsson

Andra kommuner lägger fram krispaket: "Har pågående interna diskussioner"

Flera kommuner, däribland Oskarshamn och Hultsfred, lägger nu fram lokala krispaket för att rädda företagande och jobb. I Vimmerby ligger det fortfarande på diskussionsnivå.
– Vi fortsätter omvärldsbevakningen och har pågående interna diskussioner, säger utvecklingsschefen Thomas Svärd.

Annons:

Hultsfreds kommun släppte på torsdagen ett krispaket till sitt lokala näringsliv. Oskarshamns kommun har också gjort det. Kommunerna gör det för att minska risken för uppsägningar och konkurser. 

Något beslut om ett lokalt krispaket i Vimmerby har kommunen inte fattat.

– Vi har haft krisledningsgrupp i dag och där beslutade vi att vi ska fortsätta omvärldsbevakningen, se vad andra kommuner gör och likaså vad SKR kommer med för rekommendationer på hur bör agera som kommun. Vi har pågående interna diskussioner och tar det här på lika stort allvar som alla andra kommuner i landet. Vi kommer bli hårt drabbade, i vissa avseenden till och med mer än andra eftersom vi har en så hög andel av vårt näringsliv inom besöksnäringen, säger utvecklingschefen Thomas Svärd.

Hur orolig är du över situationen för näringslivet?

– Det jag är mest orolig för, utifrån det normala tillståndet där vi går ut och träffas, äter luncher, dricker vin och bokar hotell, är att det blir noll. Då är jag djupt oroad över vart utvecklingen kommer ta vägen, åtminstone ur ett kortsiktigt perspektiv de närmaste tre, fyra eller fem veckorna. I ett längre perspektiv kanske det medför att många svenskar tillbringar semestern hemma i Sverige. Det är ren spekulation, men det kanske kan få någon form av återhämtningseffekt på vår besöksnäring. Att det kommer sätta djupa spår i den för oss viktiga besöknäringsverksamheten finns inga tvivel om. 

"Vissa drabbas mer"

Thomas Svärd sitter med i styrelsen för Vimmerby Handel och har också en god dialog med Företagarna och Fastighetsklubben, säger han.

– De flesta säger att det är en väldigt osäker tid. Vissa blir mer drabbade än andra, beroende på var i besöksnäringsområdet man ligger och om det är högsäsong nu eller framåt. Pratar vi våra riktigt stora besöksmål som Astrid Lindgrens Värld och Näs och det hotar dem, blir jag orolig för det drabbar väldigt många näringsidkare och företag i vår kommun.

Hur ser du på att lägga fram ett liknande krispaket som Hultsfred?

– Vi för diskussioner både på tjänstemannanivå, men också tillsammans med några politiker. Jag har fått i uppdrag att stämma av gentemot SKR och om de har några rekommendationer vi bör följa.

När kan vi se något konkret från Vimmerby kommun?

– Vi har ett nytt krisledningsmöte på tisdag morgon och då kommer jag lyfta den här frågan ytterligare. Då får vi se vilken bild vi har fått från omvärldsbevakningen och SKR och om de politiska partierna har haft diskussioner i sina partigrupper.

Som företagare i Vimmerby kan man inte räkna med något besked förrän tisdag?

– Det är svårt att svara ja eller nej på den frågan. Det går så pass fort med covid-19 just nu och de konsekvenser det innebär, så kan vi bli inkallade till krisledningsmöte i helgen. Men om inte tidigare, så lyfts det på tisdag igen.

Varför ligger Vimmerby efter Hultsfred i det här?

– Jag kan inte svara på den frågan. Varför de har tagit ett beslut är upp till dem att svara för. Vi jobbar med det här i vår krisledningsgrupp och har haft möte i dag. Vi kommer fortsätta med den här frågan.

"Väldigt kännbart"

Thomas Svärd vill ändå vara hoppfull kring läget.

– Tillsammans med förenade krafter kan vi rida ut den här stormen. Men det kommer vara väldigt kännbart för vårt näringsliv och våra företagare. Det vi som kommun kan göra, ska vi försöka göra för att underlätta deras situation. Vi har gått ut på hemsidan med behjälpliga länkar till näringsidkare och företagare och söka hjälp utifrån det regeringen godkände för 300 miljarder häromdagen. Det kan man söka efter där.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt