Annons:

Omställningen av sjukhuset börjar nästa vecka:

Omställningen av sjukhuset i Västervik påbörjas under nästa vecka. Foto: Jakob Karlsson

Omställningen av sjukhuset börjar nästa vecka: "Måste upphöra med operationer"

En coronaavdelning ska öppna på sjukhuset i Västervik. Omställningen påbörjas under kommande vecka.
– Vi måste dra ned verksamheten väsentligt, särskilt i Västervik, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

Annons:

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Kalmar län ökar nu. Länet har också drabbats av sitt första dödsfall av coronaviruset. Nu förbereder sig regionen för en svår tid och en coronaavdelning kommer att öppnas på sjukhuset i Västervik. 

– Antalet patienter som vårdas inneliggande ökar på sjukhus och nu har vi också en patient som vårdas på IVA. Det arbete som redan pågått på Länssjukhuset i Kalmar fortsätter successivt. Vi arbetar också med att öka kapaciteten för att kunna ta emot intensivvårdspatienter. Eftersom vi ser tecken på ökad spridning måste vi också förbereda de andra sjukhusen på att ta emot covid-19-patienter, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar. 

Det innebär förändringar och allra mest påtagligt för sjukhuset i Västervik. 

– Från och med nästa vecka drar vi ned verksamheten väsentligt, särskilt i Västervik. Vi upphör med operationer som kan vänta för att frigöra lokaler och resurser. I Kalmar finns en infektionsklinik och därmed grundkompetens, men i Västervik behöver vi utbilda personalen. Det arbetet inleds nästa vecka och då görs en vårdavdelning i Västervik om för att kunna ta emot covid-19-patienter. Liknande åtgärder kommer behöva vidtas även i Oskarshamn, men det är först i nästa steg. Läget blir nu successivt mer påtagligt för oss och vi kommer fortlöpande anpassa oss. 

Brist på kompetent personal

Kompetent personal är fortsatt en bristvara, säger Johan Rosenqvist.

– Det är samma läge som för en vecka sedan. Vi har personal utefter ett normalläge, men nu behöver vi fler platser vilket vi inte är dimensionerade för. Då handlar det om att hitta andra medarbetare med intensivvårdskompetens och utbilda andra grupper med närliggande kompetens. 

Avdelningen för coronapatienter kommer i ett första skede ha åtta platser i Västervik. Det kommer sedan att utökas till 20 vid behov. 

– När det kan ske kan jag inte svara på. Just nu har vi inga patienter med covid-19 som vårdas i Västervik, men det görs för att det kan bli så.

Att flytta personal kan bli aktuellt framöver.

– I dagsläget sker inte det, men det kan komma att bli aktuellt framgent. Vi ser till att dra ned viss verksamhet och utbilda personal som normalt tar hand om andra patienter. 

"Säkrat upp kapacitet"

En särskild grupp tittar hela tiden på tillgången till diverse materiel som behövs. 

– Det är störst risk för att det ska bli brist på skyddsutrustning och provtagningsmaterial. Där arbetar vi mest nu. Jag vill säga att det finns väldigt många företagare som är beredda att ställa om sin produktion, både i regionen och nationellt. 

I Stockholm och Göteborg diskuteras det nu att ishallar kan användas som bårhus i ett läge där väldigt många patienter dör. Tittar ni på något liknande här?

– Vi har redan säkrat upp kapacitet för det, bland annat genom samarbete med Försvarsmakten. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt