Annons:

Läkaren gick till jobbet direkt efter Italien-resa –

Torsåsläkaren Kjell Johansson gick till jobbet två dagar efter en skidresa i Italien, men ska inte vara källan till smittspridningen i kommunen enligt en utredning. Foto: Privat

Läkaren gick till jobbet direkt efter Italien-resa – "Inte ansvarig för smittan"

– Ja, jag har varit sjuk i corona.
– Nej, jag är inte ansvarig för samhällsmittan i Torsås.
En läkare i Torsås dementerar uppgifterna och ryktena om att det är han som är smittspridare i kommunen. 

Annons:

Lördagen 7 mars kom läkaren Kjell Johansson hem efter en skidresa i Italien. Måndagen gick han som vanligt till jobbet på vårdcentralen i Torsås. 

– På måndag och tisdagen jobbade jag som vanligt men på onsdagen började jag hosta och kände mig allmänt hängig, jag tog därför beslutet att stanna hemma. 

Testades positivt för covid-19

Han blev sämre, slapp sjukhusvistelse men isolerade sig, tvingade sig själv till karantän. Ganska snart testades han också positivt för covid-19. 

Parallellt med detta kallade Region Kalmar till presskonferens där man konstaterade att Torsås kommun nu hade en samhällsspridning av covid-19. Den 27 mars hade länet sitt första dödsfall, det var en 85-årig man som dog på ett äldreboende i kommunen. Några dagar senare, den 1 april, dog ytterligare två män på äldreboende i Torsås, de var i 80- respektive 95-årsåldern. Alla hade bakomliggande sjukdomar. 

Blev utpekad på Facebook

En läkare sjuk i viruset. Samhällsmitta i kommunen. Många drog sina egna slutsatser och förutsatte att det var läkaren Kjell Johansson som spred smittan. I Facebookgruppen Bergkvara/Tosås var det mängder av kommentarer, många pekade ut en läkare som skyldig till smittspridningen. 

– Det är inte jag. Det har konstaterats i smittskyddsenhetens utredning. Jag har inte haft någon kontakt med patienterna på det aktuella äldreboendet. Jag har försökt att undvika sociala medier men det går ju inte att helt distansera sig från det som skrivs, säger han. Innan jag började jobba igen hade jag haft tät kontakt med smittskyddsläkare, de har sagt att jag kan återgå i tjänst. 

Tillbaka på jobbet

I veckan gick rykten om att han blivit stoppad fråna att handla på ICA för att han var smittad. 

– Nej det stämmer inte. Jag har i och för sig inte varit ute så mycket men jag har kunnat gå till affären som vanligt efter att jag har blivit friskförklarad, säger han. 

Torsås är en liten kommun med lite drygt 7 000 invånare och den här typen av ryktesspridning tar ordentlig fart. Även nu när han har börjat jobba. 

Är du immun nu?

– Jag har kollat på ett symposium med flera experter som alla är överens om att man är immun. Så jag kan jobba som vanligt igen. Jag har ett vädligt bra skydd, men använder naturligtvis ändå skyddsutrustning. 

Det är fortfarande osäkert var samhällsmittan kommer ifrån i Torsås. 

Anders Blank

Fotnot: Hur regionens smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin ser på smittspridningen i Torsås kan du läsa om här.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt