Annons:

Nyligen samlades nyckelpersoner på nytt på Astrid Lindgrens Värld. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Vimmerby tog sig genom krisen – "Ska inte sluta för att vi är ur den"

Ett 70-tal deltagare var tillbaka i Astrid Lindgrens Värld ett drygt år efter parkens stängning och den första sammankomsten. Nu inledde man med teater och pannkaksrulle.
– Det blev en fin symbolik, säger ALV:s vd Joacim Johansson. 

Annons:

Det var dystert och osäkert. När "nyckelpersonerna" för första gången samlades i Astrid Lindgrens Värld sommaren 2020 kom de från olika branscher, olika kommuner och till och med olika län. 

Tillsammans samlades de för att försöka klura ut hur den svåra coronakrisen, som inte minst drabbade Vimmerby kommun, skulle klaras ut.

På något sätt gick det. Vimmerby med omnejd tog sig ur det enorma slag Astrid Lindgrens Världs igenbommade park innebar. 

– Målsättningen med mötet var att tala om ett Vimmerby som lever. Vi skulle ta lärdom om vad som vi gjorde bra när det rustades för krisen och hur vi samlade oss tillsammans, hjälpte och stöttade varandra. Vi talade om för beslutsfattarna hur hårt det slog och det blev ännu tydligare när vi behövde stänga, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

Stämningen var förstås en annan vid det här mötet.

– Ifjol när vi samlade alla här var det helt dött. Skådespelarna rensade ogräs. Nu inledde vi med att alla fick se en scen i Katthult och vi bjöd på kaffe och pannkaksrulle. Det var ett sätt att visa att vi lever igen och det blev en fin symbolik i det. 

"Lokalpatrioter ska vi vara"

Sammankomsten pågick i flera timmar med samtal, workshops och dragningar.

– Min kollega Andreas (Andersen, vd på Liseberg) berättade om perspektivet corona och Liseberg. Det var en mycket intressant och bra dragning och det var roligt att han kom. Han gav sin syn på Lisebergs framtid och hur han bedömde vår potential i Vimmerby med omnejd, säger Johansson.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) var nöjd med träffen på ALV.

– Vi ska göra en riktig summering av det här längre fram, men syftet med dagen förutom att bekräfta att vi har ett levande Vimmerby nu var att visa vad vi lärt och tagit med oss, och försöka stärka arbetet framåt. Vi har byggt upp ett samarbete som på många sätt är jättebra och det vore onödigt och synd att sluta med det när vi är ute ur krisen.

Sammanfattningsvis kan man säga att nyckelpersonerna resonerade i grupper om hur arbetet ska se ut framåt.

– Vad ska vi sluta att göra? Det som inte har varit bra och inte har gett så mycket är det bättre att sluta med. Det var också något som diskuterades, säger Käll. 

Vad tar du med dig?

– Många vittnade om att vi ska fortsätta vara lokalpatrioter och gynna vår handel. Vi ska jobba tillsammans med andra lokalt, men samtidigt samarbeta över kommun- och länsgränser. 

"Ska inte släppa det här"

Ett 70-tal deltagare fanns på plats. Det var allt från aktörer i det lokala näringslivet och lokala politiker såväl som politiker och andra från Östergötland, grannkommunerna samt regionen och länsstyrelsen.

– Det var väldigt bra stämning den här gången. Vi kommer att fortsätta samverka lokalt i Vimmerby Tillsammans och det är viktigt att vi håller kontakten. Det är viktigt att det här hålls levande, för det var gemensamt och tillsammans vi tog oss igenom krisen. Lisebergs vd berättade att han var avundsjuk på Vimmerby och det extremt starka varumärke vi har tillsammans. Det är en sak vi behöver bli påminda om. Entusiasm var ledordet och jag vågar sticka ut och säga att vi gör en motsvarande samling till våren, säger Jacob Käll. 

Astrid Lindgrens Världs vd Joacim Johansson var också mycket positiv. Det var kommunen, ALV och turistföreningen genom Kristina Alsér som anordnade mötet.

– Vi var jättenöjda och tyckte att det gick bra. Det här ska vi inte släppa. Uppslutningen var stor och vi får inte tappa det här jobbet tillsammans. Det är lätt hänt när saker går tillbaka till ett normaltillstånd, men det ska vi inte göra, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt