Annons:

Stabilt läge i Kalmar län:

Lisa Labbé Sandelin säger att läget fortsatt är stabilt i länet. Foto: Pressbild

Stabilt läge i Kalmar län: "Kanske drabbar det oss när det släpps på restriktionerna"

Region Kalmar län beskriver situationen med coronapandemin som stabil i länet. Antalet fall ökar sakta.
– Vi är väldigt tacksamma för varje dag som går där det är förhållandevis stabilt, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist. 

Annons:

89 bekräftade fall och sex bekräftade dödsfall. 1 000 personer har testats och 26 personer är inlagda på sjukhus. 

Det beskrevs som ett stabilt läge för regionen på den länsgemensamma presskonferensen på fredag. 

– Läget är väldigt stabilt i vår del av landet. Vi har tagit emot två patienter från Region Sörmland för att hjälpa dem. Annars pågår förberedelsearbetet precis som tidigare. Vi är väldigt tacksamma för varje dag som går där det är förhållandevis stabilt, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

När en eventuell topp kan komma i regionen går inte att säga. Tidigare har det pratats om slutet av maj. 

– Vi har en analysgrupp som jobbar med modeller kring detta, men det är just modeller. För vår del ligger toppen i slutet av maj, men vi har väldigt få fall och ingen ökning eller stigning än i den uppåtgående kurvan. Det är svårt att gissa. Kanske får vi toppen ännu senare. Allt är beroende av hur det utvecklar sig, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Är bilden något annorlunda sedan ni gick ut med samhällsspridning i hela länet?

– Nej, det är samma som i början av veckan. Det dyker upp en handfull nya fall om dagen. En del hänger ihop med tidigare fall och i vissa finns det ingen klar smittspridning. Vi har tydligare spridning runt om i länet nu.

Hur ser ni på att det finns rapporter om att smittan tagit sig in på äldreboenden och inom hemtjänsten?

– Det är något som diskuteras säkert inte bara i Sverige. Hur ska man skydda de äldreäldre, de svagaste och de med riskfaktorer? Vi jobbar mycket med det. Vi samverkar med kommuner, vårdhygien och länsstyrelserna för att hinna förbereda och utbilda kring hur man ska använda skyddsutrustning. Ett bekymmer är att det kommer nya riktlinjer hela tiden i pandemin och det gäller att vara uppdatterade. Med ny kunskap får vi ställa om och det gäller att hitta ett sätt så man minskar smittspridningen både i lokaler och bland personal. 

"Bygger på sund förbrukning"

Att provta hemtjänsttagare är inte det mest prioriterade, säger Labbé Sandelin.

– Vi har begränsad provtagningskapacitet och det jobbas febrilt för att öka den. Vårdpersonal är en prioriterad grupp, men de hamnar ändå snäppet under de äldre som blir sjuka. Det är inte heller så att provtagning kommer lösa alla frågeställningar. Vi önskar att vi kunde provta i större utsträckning, så mycket som vi önskar är nog inte möjligt. 

Johan Rosenqvist säger att förrådet med skyddsutrustning har fyllts på. 

– Men allt bygger på en sund förbrukning. Vi har redan i dag en mångdubbelt högre användning och att alla ska kunna använda skyddsutrustning vid alla tillfällen är helt orealistiskt. 

Regionens förhoppning är att Kalmar län inte ska drabbas lika hårt som andra delar. 

– Chansen finns alltid, men vi förbereder oss för det värsta. Vi hoppas förstås kunna hålla det här på en lägre nivå. Vi har hunnit vidta många skyddsåtgärder och i andra regioner, där man drabbades tidigare, fick inte de skyddsåtgärderna samma effekt. Förr eller senare måste man släppa på restriktionerna och kanske drabbar det oss hårdare då. Det är svårt att sia om framtiden.

Lisa Labbé Sandelin: 

– Det är nu viktigare än någonsin att följa de allmäna råden så vi kan hålla kurvan planare längre. Det gör skillnad.

"Inga prognoser"

Vad en topp skulle kunna innebära i smittade personer och bekräftade fall går inte att säga. 

– Man kan titta på Folkhälsomyndighetens olika scenarion, men det är inga prognoser. Det är scenarion utifrån värsta tänkbara utfall utifrån verkliga siffror i andra delar av världen. Vi hoppas verkligen inte en topp här är samma sak som en topp i Sörmland. 

I går gick regionen ut med att en man i 45-årsåldern hade avlidit i covid-19. I själva verket var det en man i 75-årsåldern. Misstaget berodde på den mänskliga faktorn.

– Det är oerhört mycket handpåläggning i detta och det var mitt fel. Jag ber om ursäkt, säger Labbé Sandelin.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt