Annons:

För andra året i rad är Vimmerby Tidning den dagstidning som tappar flest prenumeranter i hela landet. På två år har upplagan minskat med över 25 procent. Foto: Simon Henriksson

Fortsatt ras för dagstidningarna – lokal tidning tappar mest i hela landet

Dagstidningarna i Kalmar län fortsätter att tappa i upplaga. För andra året i rad tappar Vimmerby Tidning/Kinda-Posten mest av alla lokaltidningar i hela Sverige. VT/KP har nu tappat mer än var fjärde prenumerant på två år. 

Annons:

Nyligen släppte Kantar Sifo 2019 års TS-upplagor för den svenska dagspressen. Sett till hela riket har de senaste årens upplagetapp bromsats – främst i och med att den digitala abonnemangsstocken växer.

Sexdagarstidningarna i Kalmar län har det dock fortsatt tungt. Störst upplagetapp visar Vimmerby Tidning/Kinda-Posten, som för andra året i rad backar drygt 14 procent (mest av landets samtliga 4-7-dagarstidningar) – från 9 100 exemplar 2018 (inklusive digital upplaga) till 7 800 exemplar 2019.

På två år har Vimmerby Tidning/Kinda-Posten nu tappat över en fjärdedel av sin upplaga. Systertidningen Västerviks-Tidningen ligger kvar på en stabil nivå och tappade "bara" 3,4 procent 2019; från 9 500 till 9 300.

"Det hade jag räknat med"

Christoffer Nielsen är ansvarig utgivare för båda tidningarna:

– Det är väldigt olika tidningar det här handlar om, Västerviks-Tidningen har en stabil upplaga och en klättrande läsaraffär digitalt och Vimmerby Tidning står inför en strukturomvandling där det digitala ska stå i fokus.

Västerviks-Tidningen ligger stabilt medan Vimmerby Tidning tappar mest i Sverige. Varför är det så tror du?

– Det är väldigt svårt att svara på, en del läsare tappade vi i uppköpet och det hade jag räknat med. Västerviks-Tidningen har varit en NTM-tidning länge och den är inte heller lika utspridd, den fokuserar på en kommun medan Vimmerby Tidning fokuserar på flera. 

VT/KP har tappat 14 procent två år i rad. Hur ska ni vända utvecklingen? 

– Vimmerby Tidning står inför en strukturomvandling och det är fullt ös på det digitala nu samtidigt som vi ser till att leverera förhållandevis tjocka tidningar med mycket lokalt material från flera orter.

Känner du att ni har misslyckats med Vimmerby Tidning sedan NTM:s köp?

– Jag känner inte att vi misslyckats, men jag känner mig självklart inte nöjd heller. Jag fungerar inte så. Jag ser framåt och ger mig fan på att det måste finnas en framtid för lokal journalistik.

Barometern klart störst

Här är listan över länets samtliga 4-7-dagarstidningar:

  • Barometern/OT 35 400 ex (36 300 ex), minus 2,5 %.
  • Västerviks-Tidningen: 9 300 ex (2018), minus 2,1 %.
  • Vimmerby Tidning/Kinda-Posten: 2019 7 800 ex (9 100 ex 2018), minus 14,2 %. 
  • Ölandsbladet 7 400 ex (7 500 ex), minus 1,3 %.
  • Kalmar Läns Tidning med Kalmar-Posten 2 300 ex /2 300), minus 4,2 %.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt