Annons:

Ett än så länge oklart antal tjänster försvinner från kontoret i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Nedskärningar på Vimmerby Tidning när samarbete inleds

Ett än så länge oklart antal tjänster försvinner när nya ägaren NTM låter Kinda-Posten, Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning och Västerviks-Posten bilda en ny region inom dotterbolaget Östgöta Media.
– När man gör ett övertagande så här blir det någon redaktion som läggs ned givetvis, säger Lars-Göran Bexell, fackligt ombud på Vimmerby Tidning.

Annons:

”Vi har inte förvärvat det här för att lägga ned något”. Så sa NTM:s koncernchef Lennart Foss när NTM köpte upp Swepress Media i januari i år. Sedan dess har Dagens Vimmerby berättat att NTM lagt ned både tryckeriet i Vimmerby och Swepress distributionsavdelning i Linköping.

Nu kommer nya smällar mot organisationen. En stor förändring genomförs och fackliga förhandlingar om uppsägningar inleds omedelbart. Förslaget presenterades vid ett möte under tisdagen.

Bland annat kommer Västerviks-Posten läggas ned och Vimmerby Tidnings kontor i Mariannelund bommas igen. Utöver det försvinner ett oklart antal tjänster i organisationen.  

– Att det blir samordningseffekter är en del i övertagandet och någon redaktion läggs ned givetvis. Östgöta Media får nu två redaktioner i Västervik och det är ohållbart, säger Lars-Göran Bexell. 

Västerviks-Posten kommer att läggas ned?

– Det är tankegången, men vi har inte förhandlat klart. Förhandlingar inleds nästa vecka.

Publishern Anna Lindberg bekräftar nedläggningen av Västerviks-Posten till Dagens Vimmerby. Mer om det kan du läsa om här. 

Kontoret i Mariannelund förvinner

Christoffer Nielsen, i dag ansvarig utgivare och nyhetschef på Västerviks-Tidningen, blir ansvarig utgivare för Vimmerby Tidning, Kinda-Posten och Västerviks-Tidningen. Han vill inte kommentera nedläggningen av Västerviks-Posten.

– Det kommer klarna framöver och jag hänvisar dig till Anna Lindberg (publisher för NTM:s dotterbolag Östgöta Media AB). Jag ska inte vara chef över Västerviks-Posten, så mycket kan jag säga.

Däremot är Nielsen öppen med att det kontor som Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning haft i Mariannelund stängs.

– Vi kommer inte ha någon lokal kvar i Mariannelund, men vi kommer bevaka det redaktionellt.

Lämnar ni den bevakning av hela Eksjö kommun som finns i dag?

– Jag är inte tillräckligt insatt i hur det ser ut där i dag. Är det viktigt för oss och säljet att vara kvar där så kommer vi vara det. Man kan inte bedriva journalistik för ingenting.

Bexell vill inte kommentera nedläggningen av kontoret i Mariannelund:

– Det känner jag inte till och det har jag ingen kommentar till.

Inleder fackliga förhandlingar

Varken Bexell eller Nielsen vill kommentera hur många tjänster som försvinner.

– Det går jag inte ut med. I dag har vi lämnat in förslag till journalistklubbarna och Unionen och vi vill skapa en delvis gemensam redaktion och gemensam säljorganisation. Det finns ett förslag på en numerär, men jag vill inte föregå den fackliga förhandlingen, säger Nielsen. 

– Det är inte klart och vi inleder förhandlingar nu. Förhoppningsvis gör det här att våra tidningar finns kvar framöver, säger Bexell. 

Förhandlingarna väntas vara klara inom några veckor.

”Kommer ske effektiviseringar”

I övrigt förändras följande saker:

  • Redigeringen av Vimmerby Tidning flyttas till Linköping.
  • Vimmerby Tidning och Västerviks-Tidningen får en gemensam sportredaktion.
  • Vimmerby Tidning får en lokal nyhetschef.
  • På sikt införs någon form av betalvägg på Vimmerby Tidnings webbsida.

Hur många som får gå från kontoret i Vimmerby är givetvis också oklart:

– Det kommer ske effektiviseringar i Vimmerby, men det handlar om att folk ska göra rätt saker och att strukturera om miljön. Vi behöver stärka den digitala bevakningen i Vimmerby och ha mer reporterkraft som skriver centralt i Vimmerby. Det här upplägget kommer gynna båda tidningarna. Alla NTM:s omorganisationer handlar om att få mer reporterkraft.

Hur gynnas tidningarna av att ni drar ned på bemanningen?

– Nedskärningar behöver inte betyda att man klyver i reporterredaktionen. 

Vad händer med produktionsavdelningen i Vimmerby?

– Vi kommer ha en lokal produktion av annonser i Vimmerby. Både när det gäller det redaktionella och säljet är det viktigt att ha kvar de lokala krafterna.

”Känner inte igen vad som sagts”

Vimmerby Tidnings webbsida kommer att förändras totalt och på sikt införs en betalvägg.

– Vi måste få in ett nytt arbetssätt på webben i Vimmerby. Det handlar om att följa trafiken och leverera det vi vet funkar online. Det blir mer variation och kortare artiklar. I Västervik har vi en annan digital miljö och där har vi en hård betalvägg. I Vimmerby kommer vi att testa oss fram, till en början kommer vi inte köra samma hårda strategi. Det är en resa som vi måste göra, men en del material kommer bli låst. Papperet måste fungera klockrent innan vi fokuserar på det digitala.

I januari sa koncernchefen Lennart Foss att alla tidningar och alla anställda skulle vara kvar. Hur ser du på det uttalandet i dag?

– Det får du fråga NTM om. Jag känner inte igen vad som sagts alls och var inte inblandad i det överhuvudtaget.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt