Annons:

Den svenska coronastrategin hyllas av WHO:

Den svenska coronastrategin hyllas av WHO. Foto: MostPhotos

Den svenska coronastrategin hyllas av WHO: "Framtida modell"

Sveriges strategi i coronakampen har varit omtvistad. Nu lyfts den fram som ett positivt exempel av Världshälsoorganisationen, WHO.

Annons:

Den svenska strategin i coronakrisen sticker ut i resten av världen och har blivit ett diskussionsämne i många sammanhang. Den svenska vägen, som bygger på tillit och frivillighet i motsats till många andras, har kritiserats, bland annat av USA:s president Donald Trump och av forskare inom och utom landet. 

Michael Ryan, verkställande direktör för WHO:s katastrofprogram, är inte lika säker på att Sveriges strategi är felaktig. 

Under en presskonferens på onsdagskvällen lyfte han Sverige som ett föredöme för andra länder. 

– Jag tror att Sverige representerar en framtida modell. Om vi vill återgå till ett samhälle utan nedstängningar måste samhället anpassa sig under en potentiellt lång tidsperiod inom vilken våra fysiska och sociala relationer måste anpassas efter virusets närvaro, säger Ryan enligt TT.

"Stark folkhälsopolitik"

Att Sverige inte infört kontrollmekanismer och låtit viruset sprida sig är en uppfattning i omvärlden, säger WHO-chefen. 

– Ingenting befinner sig längre från sanningen. Sverige har genomfört en väldigt stark folkhälsopolitik, kring fysisk distansering, vård och skydd av personer på vårdhem och många andra saker. Vad de har gjort annorlunda är att de väldigt mycket har förlitat sig på relationen till sina medborgare, och på sina invånares förmåga och vilja att implementera fysisk distansering och självreglering.

Det finns lärdomar att dra från Sverige, säger enligt Ryan. 

– Jag vill återigen understryka att Sverige inte har undvikit att kontrollera covid-19, utan antagit en väldigt stark strategisk linje att kontrollera covid-19 i alla delar av samhället.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt