Annons:

Smittskyddsläkaren om viruset på äldreboenden:

Viruset sprids på äldreboenden. Foto: MostPhotos

Smittskyddsläkaren om viruset på äldreboenden: "Känslig miljö"

På äldreboendet i Torsås har åtta personer avlidit av covid-19. Det finns fler äldreboenden där smittan sprids.
– Det är en känslig miljö, säger Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Coronaviruset covid-19 sprids på äldreboenden i både Sverige och Kalmar län. Att hindra smittspridning hos de allra mest känsliga för viruset har inte lyckats.

– Vi har ett par äldreboenden som har smitta. Det kommer vara svårt för mig att säga exakt vilka det rör sig om. Det är kommunerna som har den bästa kollen och det är inte alltid jag får de uppgifterna, tyvärr. Jag hade önskat att jag hade bättre översikt, för det är viktiga uppgifter. Men viruset finns inom både hemtjänsten och äldreboenden och det är allvarligt, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Hur stor är risken att det som hänt i Torsås händer på fler äldreboenden i länet?

– Det är jättesvårt att svara på. Nu har vi hunnit förbereda oss mer, har bättre rutiner, hunnit utbilda personal och bättre tillgång till skyddsutrustning. Det har gjorts ett fantastiskt arbete i kommunerna. Vi är på många sätt bättre rustade nu om smittan kommer in. Samtidigt är det en känslig miljö och de basala hygienrutinerna är det viktigaste.

Varför har vi inte lyckats att förhindra att få in smittan?

– Det är jättesvårt att svara på. Det beror på hur smittan kom in från början, kom det från anhöriga, personal och så vidare. Det är jättesvårt att veta. Man måste ha bra basala hygienrutiner och det måste byggas på med skyddsutrustning. I många fall kan det vara svårt, säger Lisa Labbé Sandelin och tar upp hemtjänsten som ett exempel:

– Det är många olika som kommer hem och hjälper de med hemtjänst. Då ökar risken för smittspridning förstås. Det ställs på sin spets nu. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt