Annons:

Lisa Labbé Sandelin är smittskyddsläkare i Kalmar län. Foto: Arkivbild

Smittskyddsläkaren om läget: "På väg in i en ökning"

Kalmar län är väg på in i en tredje våg. Det säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin om läget.
– Jag ser en tydlig risk att det kommer öka här framöver, menar hon.

Annons:

Den brittiska varianten av covid-19 har fått fäste i Kalmar län och det syns på den senaste tidens ökning. Under vecka 9 blev 534 personer bekräftat smittade av covid-19. Vecka 8 var det 488 fall. Trycket på vården har också ökat de senaste veckorna. 

– Det sticker inte riktigt ändå. Jag tror att vi befinner oss i en brytpunkt och vi är i ett skifte där den brittiska varianten går om. Nu dominerar den snart både i Sverige och i länet. Vi ser att det kommer bli stora kluster som påverkar framför allt. Vi har redan sett det i Mönsterås, Västervik och Oskarshamn, säger Lisa Labbé Sandelin.

Smittskyddsläkaren säger att, med den brittiska mutationen som dominerande, är det ännu viktigare att minska sitt kontaktnät. 

– Har man covid nu kan man vara mycket mer smittsam än för någon månad sedan. Man måste minimera sitt kontaktnät. Att den brittiska tar över tror jag beror på att vi ser att kluster spelar större roll. Jag tror att vi kommer se lite hackigare uppgång än tidigare, det är en ren gissning.

Går det att säga något om hur sportlovet har påverkat?

– Vi har sett att provtagningen gått upp, men det är inte jättetydligt. Jag tänker att folk kan ha blivit mer noggranna när de varit ute och rest, men det är ingen tydlig signal än. Blir man sjuk är det ju någon gång i mitten eller slutet av den här veckan. 

Vad är viktigast nu framöver?

– Nu är viruset mer smittsamt och därför, för att undvika en hög tredje våg, är det ännu viktigare att minska kontaktintensiteten. Är det utbrott på en skola eller ett företag ska man tänka sig för och se det som en tydlig signal. Det gäller att begränsa sina kontakter. Man får ha en till två kompisar att hänga med. Det går inte att träffa a och b dag ett och sedan c och d dag två. Jag förstår att det börjar bli tråkigt, men man får kämpa på. Snart kommer våren och vaccineringen. Vi hoppas också att årstidseffekten kommer. Vi är inte säkra, men vi hoppas att det lugnar sig under sommaren. Förra sommaren hade vi inte med den brittiska varianten i spelet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt