Annons:

Vill stärka landsbygden – ser framåt efter skoldebatten

Vill stärka landsbygden. Övre raden: Jacob Käll, Åke Hammarskjöld och Ulrica Wall. Nedre raden: Sandra Torvaldsson och Carina Östh. Foto: Jakob Karlsson

Vill stärka landsbygden – ser framåt efter skoldebatten

Vimmerby kommun har inte varit särskilt poppis på landsbygden under det senaste året. Nu vill man återupprätta det förlorade förtroendet – och stärka landsbygdens attraktionskraft. – Det finns en kraft att göra saker och många idéer, säger Jacob Käll från Djursdalas samhällsförening.

Annons:

Det är ingen överdrift att säga att förtroendet för kommunen skadats enormt på landsbygden i samband med den process som följde av förslaget om nedläggning av fyra skolor och två förskolor på landsbygden.

Nu har skolorna räddats – och kommunen vill se framåt. I går hölls ett första möte mellan näringslivsavdelningen och samhällsföreningarna i Tuna och Djursdala.

– Det här mötet utgår från vårt projekt Stärkt Lokal Attraktionskraft. Ett av våra målområden heter attraktiva boende- och livsmöjligheter och vi vill förbättra dialogen med landsbygden, både med de boende och företagen. Det finns en stor potential i intresseföreningarna och det är väldigt viktigt att vi börjar prata utveckling, säger Carina Östh på näringslivsavdelningen.

”Har mycket att vinna”

Djursdalas Jacob Käll var nöjd med dagens möte:

– Vi är ute efter en god dialog med kommunen för att se vad vi kan göra tillsammans och det är alltid bra att diskutera frågor med andra samhällsföreningar. Det här var ett första möte och vi ska se vad det kan leda till. Vi har pratat om tomter och marknadsföring av dem och jag tror också att kommunen har mycket att vinna att arbeta med VA-frågor på landsbygden, säger han.  

Ulrica Wall från Tuna samhällsförening:

– Jag tycker att vi har goda förutsättningar för förenklingar som gör för att vi på landsbygden ska fortsätta att trivas där och för att möjliggöra inflyttning. Jag känner en viss framtidstro i Tuna och att många nu känner att man ska bo kvar. Det verkar också vara en större efterfrågan på bostäder än vad det finns utbud.

Behöver good-will

Åke Hammarskjöld, också engagerad i Tuna, betonar att stad och landsbygd inte ska ställas mot varandra.

– Stan har sina fördelar och landsbygden sina. I landsbygden har vi vacker natur, det är billigare villor, det finns större möjligheter att utveckla sitt boende och en miljö som kan uppfattas som tryggare. För en företagare är det lättare att expandera på landsbygden och lägre kostnader och där kan kommunen upplysa att det går att etablera sig på landsbygden. Kommunen skulle behöva lite good-will, säger han.

Marknadsföring av tomter

En sak som kommunen ska ta tag i direkt är marknadsföring av lediga tomter på landsbygden.

– Det finns en del lediga tomter och de ska vi marknadsföra bättre på vår hemsida. Vi har en del strandnära tomter lediga, men där finns det utvecklingspotential, säger kommunens mark- och exploateringsingenjör Sandra Torvaldsson.

Jacob Käll lyfter fram kommunens fibersatsning som en bra satsning för landsbygden.

– Sedan hände det en del olyckligheter på vägen, men det det var ett bra initiativ.

Nya möten framöver

Tanken är att parterna ska träffas igen – och då gärna med ännu fler samhällsföreningar från kransorterna medverkande.

– Pratar vi inte med varandra kommer vi ingenstans. I höst kommer vi näringslivsavdelningen även att satsa på 30-40 företagsbesök i kransorterna för att lyssna av vilka behov som finns. Det finns en stor tro på landsbygden och den måste vi som kommun möta upp. Skoldebatten slet hårt på hela stadshuset, men nu vill vi se framåt, säger Carina Östh.

Hur är förtroendet för kommunen på landsbygden?

– Det lugnade sig när skolorna räddades, men det finns en viss uppförsbacke, säger Åke Hammarskjöld.

– Folk var förbannade under skoldebatten, men när vi hade vårt senaste möte talades det om att ha en god dialog med kommunen. Det visar på en positiv grundsyn i alla fall, säger Jacob Käll. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt