Annons:

Så många tester har gjorts i länet – dröjer innan kapaciteten kan ökas här

Det dröjer innan kapaciteten i länet kan ökas, säger Lisa Labbé Sandelin. Foto: MostPhotos

Så många tester har gjorts i länet – dröjer innan kapaciteten kan ökas här

Länge har det pratats om att provtagningskapaciteten ska öka. Men det kommer dröja ytterligare en tid.
– Huvudakliga skälet är att vi har brist på reagens, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

Annons:

I Kalmar län hade, fram till den 8 maj, 1 933 coronatester utförts. Mellan måndag och torsdag den här veckan hade 200 personer testats, vilket ger ett snitt på 50 personer om dagen. 

I flera veckors tid har det pratats om att provtagningskapaciteten ska ökas – men det ser vi fortfarande ingenting av. 

– Huvudsakliga skälet till att vi inte har kunnat öka vår testkapacitet är att vi har brist på reagens, de kemikalier som behövs för den nuvarande strategin för testning. Det är den hämmande faktorn och vi har reagens för en månads förbrukning och vi har inga tydliga indikationer på stora leveranser i närtid. Det gör att vi få vara försiktiga och använda det på grupper där det är viktigast och behövs som mest, säger Johan Rosenqvist.

Det innebär att det fortsatt är fokus på äldre i särskilt boende och hemtjänst. Någon målbild för när kapaciteten kan öka vågar varken Johan Rosenqvist eller smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin ge. 

– Det kan vi inte säga i dagsläget. De patienter som behöver testas testar vi. Det är högsta prioritet. När vi får utökad testkapacitet kommer vi testa mer bland personalen, i syfte att man ska kunna återgå i arbete. 

Innan allmänheten, som misstänker att de har covid-19, kan testas ligger långt fram i tiden?

– Det är inte säkert att det ska göras över huvud taget. Provtagning är vår grundstrategi och det gör vi när det finns klinisk relevans. Att göra det skulle vara för att undersöka sjukdomsläge i befolkningen och det är mer för forskning. 

"Komplexa frågor"

Eftersom vissa andra regioner testar betydligt fler än Region Kalmar blir länsjämförelser svåra att göra, säger Labbé Sandelin.

– Det är bara toppen av isberget vi ser och hur stort isberget är vet vi inte. Det finns många i arbetsför ålder som kan vara smittade, men inte är svårt sjuka och det drar ner siffrorna. Våra kurvor kommer förändras när vår testkapacitet utökas, då kommer siffrorna gå upp, säger Lisa Labbé Sandelin. 

– Att titta på antal personer inlagda på sjukhus och hur många som är i behov av intensivvård är de säkraste måtten vi har för att jämföra, säger Johan Rosenqvist.

Hur regionen ska kunna utöka testkapaciteten jobbas det med hela tiden. 

– Det finns ett regeringsuppdrag och en vision om att testa väldigt många fler. Men det är komplexa frågor, det handlar mycket om logistik och vårt labbs kapacitet är begränsat. Vi behöver hjälp av andra aktörer som kan analysera tester och provsvar. Det är mycket som ska fungera för att få igång hela kedjan. Att få till en så här stor kapacitetsökning hade tagit månader eller år i ett normalläge. Nu är målbilden ett par veckor och vi jobbar så fort vi kan. Det dröjer nog ytterligare några veckor innan vi kan öka kapaciteten betydligt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt