Annons:

EXTRA: RÖNTGEN I VIMMERBY SOMMARSTÄNGS

Röntgenavdelningen på hälsocentralen i Vimmerby stängs i sommar.

EXTRA: RÖNTGEN I VIMMERBY SOMMARSTÄNGS

I sommar kommer röntgen i Vimmerby att stängas under sex veckor. Information om detta kom under onsdagen.
– Vi tycker att det är olyckligt, säger verksamhetschefen Camilla Ljungdahl.

Annons:

Mellan den 29 juni och 9 augusti i sommar kommer röntgenavdelningen i Vimmerby att stängas. Det beskedet lämnades på onsdagen. 

– Jag fick beskedet i dag på förmiddagen av chefen för röntgen, säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef för hälsocentralen i Vimmerby.

Vad är anledningen?

– Det får du prata med röntgen om, det ligger under hälso- och sjukvårdsförvaltningen som en egen del. Men det jag kan säga från hälsocentralens perspektiv är att vi tycker att det är olyckligt. Röntgen i Vimmerby är en enorm resurs för oss personal men framför allt för patienterna i vårt avlånga län. 

"Snabbt och smidigt"

Röntgen har inte varit stängd över sommaren tidigare.

– Nej, men jag förstår att vi har bemanningsbekymmer och covid-19 har inte underlättat det. Det är svårt att rekrytera personal och förklaringen vi har fått är att man inte vill äventyra patientsäkerheten. Man vill ha vana röntgensjuksköterskor på röntgenavdelningarna och då sommarstänger man i Vimmerby. I meddelandet jag fick i dag står det att man ska öppna vecka 33 igen. 

Är du orolig för att man inte ska öppna igen?

– Jag fick väldigt tydliga signaler att man inte har några ambitioner att stänga permanent. Det är en tillfällig lösning och man tänker öppna igen vecka 33. I morgon ska vi prata om vad det här betyder för oss.

Vad betyder det för er?

– Vi har en smidighet i att kunna skicka patienter till röntgen med enklare underarmsbrott, som om vi får röntgen här, kan gipsa direkt på plats med kontrollröntgen efteråt. Nu får vi skicka fler patienter till Västervik. Vi är den enda hälsocentralen som har tillgång till röntgen så här. Hälsocentralerna i Västervik, Oskarshamn och Kalmar har också närhet till röntgenavdelningar. Men att vi ligger i samma hus underlättar väldigt mycket för oss. Om någon till exempel fått en lunginflammation tar vi sällan en röntgen initialt. Det gör vi oftast om det försämras eller efter behandlingen. En stukad fot kan vi få en kontrollröntgen på, är den inte bruten är det råd utifrån det perspektivet. Det är snabbt och smidigt för patienterna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt