Annons:

Axelssons i Aby har gjort den första jordgubbsskörden från odlingstunnlarna. Foto: Axelssons i Aby

Axelssons första jordgubbar är plockade – då kan man köpa i butikerna

Axelssons i Aby har skördat sina första jordgubbar för säsongen. Att intresset är stort har Patrik Axelsson känt av under tisdagen. 
– Vi är nedringda och får mycket kommentarer och frågor på sociala medier, säger Patrik Axelsson. 

Annons:

Nu är de första jordgubbarna här och finns till försäljning i Axelssons i Abys gårdsbutik. 

– Det är lika underbart att skörda de första jordgubbarna varje år. Det är så stor efterfrågan. Vi är nedringda och får mycket kommentarer och frågor på sociala medier. Trycket efter jordgubbar är så stort. Det är häftigt och kul att jobba med produkter som är så uppskattade, säger Patrik Axelsson. 

"Tecken på att sommaren är här"

Gårdens tunnelodling för jordgubbar, 20 till antalet, ger extra tidiga jordgubbar och det är därifrån de har plockat de första jordgubbarna. Snart kan de även plocka jordgubbar på fälten. 

– Svenska jordgubbar är så unikt. Det är ett tecken på att sommaren är här. Även om vi har jordgubbar i butikerna från hela Europa året runt så blir de svenska jordgubbarna starkare och starkare. Här i Målilla har vi varma dagar och svala nätter som gör att vi får söta och goda jordgubbar, säger Patrik Axelsson.

Drar skörden igång på allvar nu?

– Vi smyger igång, det är inga stora volymer under denna vecka. Nästa vecka lär vi vara uppe i normal produktion så vi kan distribuera till alla butiker. 

När kan man köpa jordgubbar i butikerna?

– Jag vågar inte lova vilka butiker som kommer få jordgubbar under denna vecka. Det beror på hur plockningen går men butikerna i Hultsfreds kommun och de närmaste kommunerna (Vimmerby och Högsby) lär ha jordgubbar i sina butiker från och med torsdag. Sedan blir det från och med måndag nästa vecka med försäljning ibland annat Västervik, Oskarshamn och Mönsterås.  

Utländsk arbetskraft är på väg

Dagens Hultsfred har sedan tidigare rapporterat om att det är 30 säsongsarbetare från Polen och ett tiotal personer från trakten som ska plocka jordgubbar. 

– De utländska bärplockarna är på väg till oss. Vi har inte fått den stora styrkan än utan de kommer till helgen. Vi har vår polska bemanning sedan tidigare år och har tagit in lite fler medarbetare från Sverige. 

Axelsson berättar självplockningen beräknas börja veckan efter midsommar. Än så länge handlar det bara om försäljning i gårdsbutiken.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt