Annons:

Studenternas besvikelse – får inte springa ut där de vill:

En stor majoritet av studenterna på Vimmerby gymnasium vill springa ut från A-huset, men skolledningen säger nej och hänvisar till gymnasiets huvudentré. Foto: Ossian Mathiasson

Studenternas besvikelse – får inte springa ut där de vill: "Orkar inte anstränga sig"

Studentutspringet på Vimmerby gymnasium kommer spridas ut över flera dagar. Avgångsstudenterna vill springa ut från A-huset men det säger skolledningen nej till. 
– Det är tråkigt att inte skolledningen lyssnar på vad vi har att säga, säger Isabelle Behr från det samhällsvetenskapliga programmet med inriktning på beteendevetenskap. 

Annons:

Utspringet på Vimmerby gymnasium sprids ut över tre dagar och maximalt två anhöriga till varje enskild student får vara på plats på det insynsskyddade området. Gymnasiet har tidigare gått ut med att det blir sex olika utsläpp mellan onsdag och fredag. 

Nu är avgångsstudenterna besvikna för att de inte går springa ut från A-huset utan förpassas till gymnasiets huvudentré. I fjol sprang studenterna ut från huvudentrén på grund av A-husets omfattande renovering och studenterna vill återvända till A-huset. 

– Som alla vet så blir studenten inte som vanligt så det har vi fått finnas oss i, det är inget som går att göra något åt. Vi är tacksamma för att vi får ha ett utspring med två anhöriga på plats. Sedan är det tråkigt att inte skolledningen lyssnar på vad vi har att säga, säger Isabelle Behr och fortsätter:

– Det är tradition att springa ut från A-huset som är en fin byggnad. Det är så det har varit alla år förutom förra året på grund av renoveringen. 

"Lägger fram tre argument"

Studenterna har påpekat att de vill springa ut från A-huset och träffade skolledningen för att lyfta sina tankar och idéer på ett möte på måndagsförmiddagen. 

Skolledningen hade därefter ett eget möte för att gå igenom studenternas förslag som inte gick igenom.

– De lägger fram tre argument som handlar om städning, risk för folkmassor och att lokalen inte tillhör skolan. När vi hade dagens möte så tog de upp städningen och vi har kollat med vaktmästarna som säger att de kan städa och att det inte är några problem. Det är också en lokal som vi har flera lektioner i flera gånger i veckan så det ska inte vara några problem, säger hon och fortsätter:

– De säger att det kommer samlas folk, det kommer det göra var vi än springer ut. Våra släktingar, som inte får komma och kolla, kommer vara i närheten. De har sagt att de ska ha vakter som ser till att folk inte står nära varandra och då spelar det väl ingen roll var vi är. 

90 procent vill springa ut från A-huset

För ett tag sedan hade studentkommittén en omröstning på Instagram om var alla studenter vill springa ut. Det blev tydligt att de vill springa ut från A-huset. 

– 90 procent säger att de vill springa ut från A-huset så det är inte bara vi från beteendeklassen. Det är en majoritet som tycker att det är viktigt, säger Behr.

"De orkar inte anstränga sig"

Med tanke på att det redan är klart att det blir ett annorlunda studentfirande hoppas Behr och övriga studenter att skolledningen kan ställa upp.  

– Det här är något som de kan ge oss och som inte påverkas av coronapandemin, det är något som vi alla vill. När vi sa det så blev det helt knäpptyst, de svarade inte på alla andra argument som vi la fram. satt mest och nickade, säger hon och fortsätter:

– En timme senare fick mejl om att de anser att de inte kan följa Folkhälsomyndighetens restriktioner om de ska ändra på platsen och att vi ska få springa ut från A-huset. De kommer göra som de har planerat från början. 

Hur ser ni som studenter på det?

– Vi tycker att det är tråkigt att de inte orkar anstränga sig. VI har gått i skolan i 13 år och ingenting blir som vi har förväntat oss. Det är något som de kan göra för vår skull. De vet hur stor grej studenten är. Vi förstår inte varför det inte går och förstår inte varför de behandlar oss så här.

Hur var mötet med skolledningen?

– Det var ett lugnt och sansat möte, vi la fram våra argument och lösningar och varför det är viktigt för oss. Vi fick tillbaka nickningar och mest tystnad. De sa att de skulle diskutera det vi hade sagt och sedan skickade de ut ett mejl och sa att de inte kommer göra det. 

Första utspringet på onsdag förmiddag

På onsdag förmiddag springer de första avgångsstudenterna ut från gymnasiet. Behr hoppas att skolledningen ändrar sitt beslut. 

– Vi vill få det så bra som möjligt och vill att det ska vara en dag att minnas. Vi vill känna att skolledningen har gjort som de har sagt med att skapa en så bra student som möjligt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt