Annons:

Lokalt parti hoppas på statligt stöd:

Socialdemokraterna anser att Vimmerby och dess besöksnäring behöver stöd från staten efter beskedet att Astrid Lindgrens Värld tvingas stänga ner för säsongen. Foto: Simon Henriksson

Lokalt parti hoppas på statligt stöd: "Kan stå inför en katastrof"

I dag kom beskedet att Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby tvingas stänga ner sin verksamhet. Socialdemokraterna är på det klara med att Vimmerby och dess besöksnäring behöver ekonomiskt stöd från staten.

Annons:

På fredagen kom beskedet att Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby stänger för säsongen bara drygt en vecka efter den försenade säsongspremiären.

Peter Högberg, Daniel Nestor och Helen Nilsson från Socialdemokraterna i Vimmerby tycker att det är ett tungt slag. 

– Socialdemokraterna beklagar beslutet att Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs tvingas stänga ner verksamheten för i sommar. Vi har full respekt för myndigheternas agerande för att begränsa spridningen av Covid-19. Men för en liten kommun som Vimmerby slår detta mycket hårt och frågan är vad som kommer vara konsekvenserna över tid? Vi ber nu den socialdemokratiska regeringen att se över vad man kan göra för att stötta Vimmerby och dess besöksnäring efter dagens beslut, säger Daniel Nestor, Peter Högberg och Helen Nilsson, samtliga (S), i ett pressmeddelande. 

"Livsviktig motor för en kommun"

Astrid Lindgrens Värld (ALV) är för många unga i Vimmerby med omnejd det första jobbet.

– Det är ett kliv mot vuxenvärlden och egna pengar. ALV är motorn i den växande besöksnäringen för norra Kalmar län. Att nu parken tillsammans med barndomshemmet tvingas stänga slår blint mot många av de företag som är beroende av de besökare som kommer till regionen tack vare dessa verksamheter. Många verksamheter har redan påverkats negativt av Covid-19 och med detta kan vi stå inför en katastrof för många av dessa verksamheter, säger den socialdemokratiska trion. 

Partiet är dessutom oroliga för att många kanske inte klarar av en sommar utan gäster.

– En liten kommun som Vimmerby har inga egna muskler att stötta företag och invånare i den omfattning dagens beslut behöver. Här behöver staten kliva in med åtgärder för att besöksnäringen och de företag kring denna som finns får ett stöd. Även kan kommunen behöva ett stöd för att se till att våra unga kan få jobb i sommar. Vi har full respekt för att alla krafter som kan ska sättas in för att begränsa spridningen av Covid-19. Men det innebär också att andra stöd behöver till att för att samhället ska fungera. Vi vet att den socialdemokratiska regeringen gjort en massa stödpaket för företag och kulturen. Men det är dags för ännu ett paket riktat mot besöksnäringen och de kommuner som detta slår extra hårt gentemot. Här är Vimmerby ett bra exempel hur en stor aktör är en livsviktig motor för en kommun och exemplifierar hur ett beslut riskerar framtiden för så många människor och företag.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt