Annons:

  • Nya rutiner på Ölets dag –

    Maria Wester, Brygghuset, och Piroska Kallay, turistbyrån, i samband med Ölets dag. Foto: Stefan Härnström

  • Nya rutiner på Ölets dag –

    Vetle Skaate berättar för besökarna.

  • Nya rutiner på Ölets dag –
  • Nya rutiner på Ölets dag –

Nya rutiner på Ölets dag – "Vimmerbyborna har varit fantastiska"

Ölets dag är ett riksomfattande evenemang som vanligtvis involverar en stor del av den svenska bryggindustrin. Årets pandemi med medföljande sociala och ekonomiska förändringar har satt käppar i hjulet för en del av producenterna.
– Med tanke på hur det ser ut i år är det nog många som hoppat av för att de inte kan lösa det och få till ett evenemangsfirande som fungerar. Vi har varit med hur länge som helst och vi fick ju bara omorganisera oss lite, säger Åbros Maria Wester.

Annons:

Under hela onsdagen bjöd man in besökare på gratis guidning i bryggeriet. Lösningen för att inte överskrida 50 personer var mindre grupper och fler turer.

– Det är annorlunda i år men vi är glada att ändå kunna anordna Ölets dag och att ha gänget från turistbyrån på plats, konstaterar Åbro bryggeris besöksansvariga och pubchef Anna Wester.

Turerna i lokalerna bestod av max 49 personer och naturligtvis fick man tänka på att hålla avstånd och ta för sig av handspriten som fanns utställd. Antalet turer var utökade till fem jämfört med förra årets tre. De två första guidningarna hade runt 30 personer var men allt eftersom dagen gick blev grupperna större.

Eloge till Vimmerby

Våren och sommaren har varit en oviss tid för mat- och dryckesproducenter, återförsäljare och serveringar men Åbros restaurang Brygghuset har enligt Maria gått förhållandevis bra.

– Faktiskt har vi haft det hyfsat bra hela våren måste jag säga. Jag upplever att Vimmerbyborna har varit fantastiska på att gå ut och gynna det lokala. Man åker inte på en weekend till Stockholm eller Göteborg utan man är hemma. Man går ut mer och man umgås på ett annat sätt i sin hemstad. Vissa kvällar har det varit tufft men nu ser vi en härlig och fin ökning.

Engagemanget från lokalbefolkningen kring Brygghuset och de anställda är ett stöd i sig. Maria ger en stor eloge till alla i Vimmerby som går ut på serveringarna eller bara visar att de bryr sig.

– Visserligen har vi ett stort bryggeri i ryggen och är i en annan sits än andra mindre restauranger men det här är ingen lätt bransch. Bordsbokningar har man slutat göra så vi kör drop in. På Ölets dag brukar vi ha mycket Vimmerbybor men idag upplever jag att det är fler besökare från hela landet. Man semestrar i Sverige i år och gör mer upplevelsebesök. Turistbyrån utanför serveringen fick hämta fler besöksfoldrar efter vår första runda idag, konstaterar hon.

Färre sommarjobbare

På bryggeriet har man anpassat personalsituationen till rådande läge. Åbro har valt att ta in färre sommarjobbare i år. På produktionssidan har många av bryggeriets fastanställda valt att jobba över semestern. På restaurangen har man ungefär samma personalstyrka som vanligt.

– På Brygghuset har vi kört på som vanligt men ibland har jag faktiskt känt att det är lite för lite. Vi kunde gärna haft en till, avslutar Maria Wester.

Turistbyrån samarbetar

En annan nyhet var att Vimmerby turistbyrå tagit med den nya elcykeln full med foldrar och broschyrer till Brygghusets entré. Turistbyråns Piroska Kallay gladdes åt tillfället att få berätta om allt regionen kan erbjuda trots stängda nöjesparker och inställda festivaler.

– Det är jättekul att vi kan samarbeta. Man får passa på när det faktiskt är några evenemang. Vi delar ut massor av broschyrer om upptäckarturer när restauranggästerna eller besökarna kommer ut. Även till de som bor i kommunen och tycker att de känner till alla ställen. Det har blivit en jättehit iår, berättar Piroska samtidigt som hon välkomnar en grupp besökare.

Cykeln skulle ursprungligen ha använts för att informera vid torget, längs Lundgatan till Astrid Lindgrens Värld eller andra evenemang som Bullerby cup men nu kunde man påpassligt fylla den med foldrar och informera vid Brygghuset.

Tyska turister till hösten

Regionens turistbyråer ändrade strategi inför sommaren och man satsar på att informera om upplevelser, cykelbanor, vandringsleder och natur främst till inhemska turister. Vanligtvis har man till exempel mest åtgång av den tyska broschyren om Norra Kvill men under dagen har man fått fylla på av den svenska. Karantänsreglerna för Tyskland ändrades i dagarna och Piroska tror att tyskarna nu kommer att resa till trakten. Speciellt de lite äldre samt de som vill ut i naturen och unna sig avkoppling kommer att hyra hus till hösten.

– Vi känner att innevånarna i Vimmerby kommer att bli mer medvetna om de anläggningar somfaktiskt har öppet och de blir ambassadörer och kan sprida informationen till bekanta som är påbesök, berättar Piroska Kallay.

Stefan Härnström

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt