Annons:

Premiär för Åbros nya champagneöl

Ett av de första upphällda glasen av mikrobryggeriet Lilla Åbros champagneöl, som introducerades på onsdagen. Foto: Privat

Premiär för Åbros nya champagneöl

Champagne eller öl? Varför välja?
Nu introducerar nämligen Åbro bryggeri sitt nya champagneöl.

Annons:

– Frisk och fruktig, med lätt syra och torrt avslut.

Så beskriver Åbros bryggmästare Lennarth Anemyr företagets senaste öl från mikrobryggeriet Lilla Åbro. Och i går kunde den avnjutas för första gången.

– Vi hade folk här som hängde på låset vid klockan fem på eftermiddagen bara för att prova champagneölet, berättar Maria Wester på Åbro, som ansvarar för den egna restaurangen samt för företagets besöksverksamhet.

Speciell sorts humle 

Champagneöl var något som man började diskutera på Åbro redan i februari i år. Sedan dess har man provat sig fram, korrigerat och provbryggt några gånger. Och nu finns det alltså att köpa på utvalda restauranger.

– Vi försöker ständig hitta på nya saker, och ibland kanske man till och med får bromsa gänget. Sedan är det ju viktigt att följa de trender som råder. Vi kom fram till att vi ville skapa ett öl som i smak skulle gå mot champagne eller mousserande vin, berättar bryggmästare Lennarth Anemyr.

Hur fick ni fram den unika smaken?

– Vi använder en speciell sorts humle som heter Nelson. Sedan är det pilsnermalt och även majs i. Majsen väger upp så att det blir en lite lättare munkänsla. Det här är den extremaste ölen som vi har gjort på Lilla Åbro.

Bara på restaurang 

Totalt kommer man producera 8 000 liter av champagneölet, som enbart säljs på restauranger.

– Om vi vill kan vi skicka in för inspel till Systembolaget, så de får prova. Om de tycker att det är intressant kanske det i så fall kan hamna i deras beställningssoritment, men det är inget vi har diskuterat än, säger Lennarth Anemyr.

Maria Wester berättar att champagneölet tilldrog sig minst lika mycket intresse som julölet under onsdagens visning på bryggeriet.

– I juletider handlar det ju mycket om just julöl, men nu ville vi sticka ut hakan och även erbjuda något annat. Ett champagneöl till nyår till exempel, säger Lennarth Anemyr och skrattar.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt