Annons:

Länspolisområdeschef Patrik Oldin berättar om att allt fler brott blir lösta i polisområde Kalmar Kronoberg. Lokalpolisområde Västervik sticker ut med höga siffror. Foto: Polisen

Allt fler lösta brott i vårt lokalpolisområde

Polisen löser allt fler brott i polisområde Kalmar Kronoberg. Under det första halvåret 2020 ökade antalet uppklarade brott som lämnades över till åklagare med 21,5 procent jämfört med samma period 2019. I lokalpolisområde Västervik är siffrorna ännu högre.

Annons:

Under de sex första månaderna 2020 har antalet brottsutredningar som lämnats över från polis till åklagare ökat kraftigt. Jämfört med första halvåret 2019 är ökningen i polisområde Kalmar Kronoberg 21,5 procent. Detta trots att även antalet brott har ökat.

– Generellt sett så har vi ökat och förbättrat oss varje år sedan 2016, när vi gjorde en större omorganisering. Sen har vi kanske fått lite draghjälp på grund av corona, säger länspolisområdeschef Patrik Oldin till SVT Småland.

Lokalpolisområde Västervik sticker ut

Skillnaden mellan de lokala polisområdena i polisområdet Kalmar Blekinge är stora. Lokalpolisområde Nybro har exempelvis ökat med drygt 50 procent, medan de lokala polisområdena i Ljungby och Växjö ligger på en ökning på 3 procent.

Även lokalpolisområden Västervik, där kommunerna Hultsfred, Högsby, Mönsterås, Oskarshamn, Vimmerby och Västervik ingår, sticker ut i statistiken. Här är ökningen av antalet uppklarade brott om lämnats över till åklagare 33,9 procent.

Tror på fortsätt positiv trend 

– Den stora skillnaden är ofta enstaka ärenden, ett ärende kan ta nio månader att utreda medan ett annat kan ta nio timmar. Något område hade till exempel en väldigt omfattande hälerihärva som tog mycket resurser 2019. Sen hade man inte det 2020 och då blev resultatet bättre när man kunde lägga tid på annat, säger Patrik Oldin, som tror att den positiva trenden kommer hålla i sig.

– Min förhoppning är att vi kommer klippa 20 procent nästa år också. Vi får bättre förutsättningar. Vi kommer bli fler och då kanske vi kan förebygga en del och lägga mer tid på de brott som ändå sker, säger han till SVT Småland.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt