Annons:

Smittskyddsläkaren efter ökningen i Vimmerby:

Det är pågående spridning av covid-19 i Vimmerby, säger smittskyddsläkaren. Foto: MostPhotos

Smittskyddsläkaren efter ökningen i Vimmerby: "Pågående spridning i kommunen"

Det är en pågående smittspridning av covid-19 i Vimmerby kommun. Det säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. 

Annons:

I våras var Vimmerby kommun en av de första kommuner i länet som smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin stämplade som en kommun där det förekom samhällsspridning.

Trots det har Vimmerby kommun legat under tio bekräftade fall i regionens statistik fram tills dess att egenprovtagningen fördes in i statistiken på måndagen.

Nu ligger Vimmerby på 32 bekräftade fall. 

– Det här visar det vi har gissat hela tiden. Det var tidigt jag sa att jag trodde på samhällsspridning i Vimmerby kommun, detta då vi fick tecken på covid-19-symtom hos personer i Vimmerby. Men vi har haft få inlagda på sjukhus och få som provtagits, därför har Vimmerby legat under tio fall länge, säger Lisa Labbé Sandelin och fortsätter:

– Nu med egenprovtagningen där vi provtar en annan grupp, mer unga, friska och personer som inte behöver läggas in på sjukhus, ser vi att det är en pågående spridning i Vimmerby kommun.

"Lyckats skydda de sköra"

Hon säger samtidigt att man i just Vimmerby varit duktiga på att inte sprida smittan till känsliga miljöer. 

– Man har lyckats bra med att skydda de sköra i kommunen, vi har inte alls haft stor smittspridning där. 

Även om det stora turistdragplåstret Astrid Lindgrens Värld fått stänga finns det en viss mängd turister i Vimmerby. Men om det finns någon koppling är för tidigt att säga.

– Vi smittspårar nu och i 98 av 101 fall när det gäller egenprovtagningen har smittspårning påbörjats. I Vimmerby är det snarare klustersmitta än generellt spritt. Vi får fortsätta utreda detta och se om det stannar av eller inte när vi försöker bryta smittvägarna. Men i dagsläget finns ingen jättetydlig koppling till turismen. 

Att Tyskland lättat på sina karantänrestriktioner, vilket kan bidra till fler tyska turister i länet, är ingen anledning till oro, säger Johan Rosenqvist.

– Tittar man på Tysklands siffror generellt har de ingen stor smittspridning just nu. Vi är också ett län som är vana att ha mycket turister sommartid, så det finns ingen oro kopplad till det. Även om det alltid finns risk för smitta när människor rör på sig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt