Annons:

Astrids barnbarn:

Nils Nyman är provocerad och dyster över läget. Foto: Simon Henriksson

Astrids barnbarn: "Utan den förhoppningen hade jag begått harakiri"

Astrid Lindgrens Världs stängning har fått stora konsekvenser för hela Vimmerby med omnejd. Något som skär i hjärtat hos Astrids barnbarn Nils Nyman. 
– Vi har haft en stark agenda att vi ska utveckla Vimmerby, säger han.

Annons:

Den 26 juni, bara en vecka efter den försenade premiären, såg Astrid Lindgrens Värld inget annat val än att stänga igen parken. Det var 50-personersbegränsningen som sänkte nöjesparken.

– Vi fick då veta om vi spelade två föreställningar samtidigt med 50 åskådare på varje plats skulle det räknas som 100 personer även om det var flera hundra meter mellan de olika scenerna och därmed bröt vi mot ordningslagen. Det är helt ologiskt. Genom att spela teater på flera ställen så sprider vi istället ut åskådarna. Man kan jämföra med biografer där det kan vara 50 besökare i varje salong, sa vd:n Joacim Johansson i samband med beskedet. 

Nästan exakt två månader har passerat sedan dess. Konsekvenserna av att parken inte har varit öppen har varit stora för mängder av företag i och runt Vimmerby. Efter gårdagens pressträff satte vi oss med Nils Nyman, barnbarn till Astrid Lindgren och styrelseledamot i Astrid Lindgren AB. Tidigare var han även vd för Saltkråkan AB, som i dag är Astrid Lindgren AB.

– Vi har fått tydliga vittnesmål här i dag. Det är företag som ser en nedgång med 84 procent. Det är inte så kul när man sitter med sina små barn och ska försörja dem. Och det bara för att regeringen inte vågar öppna för en ändring, säger Nils Nyman. 

Hur känns det i hjärtat när du ser effekterna här?

– Det är oerhört dystert. Det är helt onödigt att företag går i konkurs för att vi, av helt obegripliga anledningar utan logik, inte får ha öppet. Vi har också fått höra att det kan bli fler som kommer gå i konkurs under hösten och vintern. Det känns för jävligt. Vi har haft en stark agenda och det är att vi ska utveckla Astrid Lindgrens Värld och att vi ska utveckla Vimmerby. Varje krona vi har satsat och återinvesterat har vi gjort för att det ska hända. Nu blir vi stoppade. Det är så dystert.

Politisk prestige

Nils Nyman säger att han blir oerhört provocerad. 

– För det första: det är oerhört tråkigt med pandemin. Men polisens beslut är oerhört märkligt och provocerande. Jag upplever att vi drabbas onödigt hårt för att de som bestämmer inte orkar bry sig. Man ser inte små företag och hur de drabbas av det här trubbiga vapnet. Det är oerhört irriterande och en smäll för oss. Vi förlorar många års momentum och det slår hårt på vår utveckling och på hela regionens utveckling. Väldigt många drabbas av det här, säger han och fortsätter:

– Delvis är man ledsen för ens egen skull, men det är så många fler som drabbas. Det känns jäkligt dystert bara. Vi hade kunnat ha öppet med en verksamhet som drivit mycket mindre pandemi än mycket annat. Vi hade förstås inte haft lika många besökare och det hade blivit en nedgång, men det är det här tvärstoppet som känns för jäkligt. 

Nils Nyman tror att det handlar om politisk prestige. 

– Det är jag rädd för. Att man står fast vid att man tog rätt beslut. Men allmänna sammankomster är en väldigt liten del av problemet. Nu vågar man inte ändra det beslutet. En företagare måste hela tiden ändra sitt beslut tills det blir rätt. Det gör mig oerhört provocerad.

Har du haft någon dialog med regeringen eller dess företrädare?

– Inte direkt. Vi har jobbat genom nöjesparksföreningen gemensamt. Vi har haft en plan tillsammans för att förhindra smittspridning. 

"Hade begått harakiri"

Astrid Lindgrens Värld ser ut att gå med 120 miljoner i förlust innevarande år. 

– Vi kan räkna ut ganska exakt vad vi förlorar och det är tolv års vinster. Då kan man tänka hur det såg ut för tolv år sedan och vilken enorm utveckling vi har haft sedan dess. Vi har dubblat omsättningen, byggt nya miljöer, förbättrat hela upplevelsen och det har alla haft glädje av. Det behövs vinster för att kunna utvecklas och att tolv års vinster försvinner bara sådär svider. 

Har du någon uppfattning om hur lång tid det kan ta innan ni är tillbaka på den nivå ni var före det här?

– Det är svårt att säga. Vi har ingen uppfattning om det. Vi ska göra allt vi kan för att överleva och när vi ser att vi överlever ska vi fundera på framtiden. Då ska vi tillbaka till den nivå vi var på förut och över den. 

Hur stor är risken att det blir samma situation nästa år?

– Jag utgår från att regeringen till slut kommer förstå att det här är helt fel väg och att man måste hitta bättre verktyg. Man måste titta på varje verksamhet och kan inte ha en generell regel som blir totalt motverkande mot det man vill åstadkomma. Vi har redan drabbats, men många drabbas oavbrutet för att man inte ändrar sig. Nu ska de ha en utredning för att se om det går att ändra. Det är klart det gör det, det är bara att ändra det. Är regeringen inte beredd att ändra på det här så överlever inte vi och då är det rätt många som inte överlever. Det är provocerande att bara sitta och se på.

När ni hör beskrivningar av läget, har ni fått ännu större förståelse för hur mycket betydelse ni har för Vimmerby?

– Vi har haft en väldigt stark uppfattning om hur mycket vi bidrar, så jag är inte det minsta förvånad. Men det finns nog andra som inte ser helheten och inte förstår hur stor inverkan vi har. Minns du Bengt Johansson? Jag tycker om honom, all ära till honom, men han pratade ibland om Vimmerbys historia om att vara en handelsstad. Det är lite naivt att tro att det är det viktiga i dag. Nu är det ALV som är det viktiga och därför är det viktigt för alla att vi får öppna. 

Men du har förhoppningar om att läget är annorlunda 2021?

– Hade jag inte den förhoppningen hade jag begått harakiri. Blir det inte ändrat går vi i konkurs.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt