Annons:

Kommunalrådet efter överklagan:

Tomas Peterson (M) säger att kommunen är överens med familjen om de två nya tomterna. På bilden Olle Nyman, vd för Saltkråkan AB, och barnbarn till Astrid Lindgren.

Kommunalrådet efter överklagan: "Närmare Astrid Lindgrens vilja är svårt att komma"

Två nya villatomter ska skapas i Kohagen. Det har fått ägarna till två närliggande fastigheter att överklaga beslutet till Mark- och miljödomstolen. De menar att kommunen sviker sitt löfte till Astrid Lindgren.
– Familjen är helt med på det här. Närmare Astrid Lindgrens vilja än hennes barnbarn är svårt att komma, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

De två nya villatomterna som ska skapas i Kohagen är en del av de så kallade lucktomterna i Vimmerby tätort. Kommunen har valt att gå vidare med flera lucktomter – för att på ett snabbt sätt kunna erbjuda attraktiva och centrala tomter där infrastruktur redan är utbyggd.

Men boende i området menar att kommunen därmed sviker det löfte som en gång gavs Astrid Lindgren – att Kohagen skulle förbli grönt.

– Först och främst vill jag säga att det är jätteviktigt att man har den här möjligheten rent demokratiskt. Det har jag största respekt och förståelse för och det är bra att det nyttjas, säger Tomas Peterson (M). 

Den stora ängen har kommunen överlåtit till stiftelsen för att bevara Astrid Lindgrens gärning för att uppfylla löftet från 1970-talet – men den här konflikten gäller två villatomter som kommunen vill tillskapa längs med Mirabells gata.

– Kommunerna har ett stort inflytande i stiftelsen, jag sitter som ordförande, och tomterna som ska säljas kommer inte in i stiftelsen utan de säljs innan det. Vi har haft en dialog med Nils Nyman om de här områdena och familjen är helt med på förändringarna. Närmare Astrid Lindgrens vilja än hennes barnbarn är svårt att komma. Jag tycker verkligen att vi tillgodoser Astrid Lindgrens vilja genom barnbarnen. Vi är överens om att vi kan undanta de här två tomterna.

"Minimal risk"

Att det här ska möjliggöra fler undantag i framtiden tror inte Tomas Peterson (M). 

– Snarare tvärtom. Vi lägger in det här i stiftelsen och det blir ännu säkrare mot bebyggelse. Sedan går det alltid att ändra en detaljplan i framtiden, men jag känner att det är en minimal risk eftersom familjen och ALV är representerade i styrelsen i stiftelsen. Det finns en stark bevakning för att det ska bevaras.

Helen Nilsson (S) säger att hon har respekt för att man reagerar över förändringar i sitt närområde. 

– Även inom andra förtätningsområden, och andra delar vi tänkt bebygga, har man reagerat, som Nosshult, Skyttehagen och Nybble. Att man reagerar över det får vi ha respekt för, men Vimmerby är väldigt grönt, det finns många grönområden och förtätningsområden är en liten del, det ser vi när vi tittar på flygbilder.

Tomas Peterson (M):

– Från hela staden finns det cykelavstånd ut i skogen. Vi är faktiskt bortskämda här i Vimmerby.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt