Annons:

Vimmerby B&B godkänt för asylboende – igen

Anläggningen Vimmerby Bed & Breakfast får en ny chans av Migrationsverket – men tilldelningsbeslutet har överklagats. Foto: Linus Johansson

Vimmerby B&B godkänt för asylboende – igen

I höstas stängde Migrationsverket asylboendet på Vimmerby Bed & Breakfast. I höst kan boendet öppna igen. Migrationsverket har godkänt två anbud som gäller fastigheten i myndighetens stora ramupphandling av tillfälliga asylboenden – men tilldelningsbeslutet har överklagats.

Annons:

Migrationsverkets är mitt uppe i en ramupphandling av 80 000 tillfälliga asylbostäder. I Kalmar län kom totalt 78 anbud in, och 54 har klarat Migrationsverkets krav. Ett av dem är Vimmerby Bed & Breakfast och företaget IDIG.

I höstas stängde kommunen asylboendet Vimmerby Bed & Breakfast på grund av brister i brandsäkerheten. Företaget fick även mycket kritik sedan flera anställda vittnat om att de inte fått ut korrekt lön, vilket SR Kalmar var först med att rapportera.

Bristerna i brandsäkerheten har åtgärdats och företaget klarar Migrationsverkets första granskning i upphandlingsprocessen.

Tredje plats i rangordningen

Två företag har lämnat in anbud som gäller Vimmerby Bed & Breakfast. Det ena är alltså IDIG och det andra är Smartfönster Bygg & Montageservice AB. Båda deras anbud består av 109 platser och kostnaden inklusive logi är satt till 260 kronor per asylsökande och dygn inklusive kost.

Bägge företagens anbud gäller treåriga avropsavtal med option på ett år och med 260 kronor är företagen rankade på delad tredjeplats i Migrationsverkets rangordning av de kvalificerade leverantörerna.

298 platser på Oxgården

Även Oxgården har klarat Migrationsverkets granskning. Där handlar det om ett avropsavtal över sex månader. Oxgårdens pris ligger på 199 kronor per asylsökande och dygn för självhushåll och totalt räknar man med 298 platser.

Även Fredensborgs Herrgård har lämnat ett anbud, men de finns inte med i någon av rangordningarna i tilldelningsbeslutet. Det gör däremot en leverantör som är belagd med sekretess. Den leverantören finns i Vimmerby kommun och har erbjudit 50 platser inklusive kost för 324 kronor per dag och asylsökande.

Totalt kan det alltså som mest komma 566 asylsökande till tre olika tillfälliga asylboenden i Vimmerby i höst.

Beslutet har överklagats

Migrationsverkets upphandling i Kalmar län har däremot överklagats, vilket kan fördröja processen. Totalt finns det nio överklaganden mot tilldelningsbeslutet, som nu ska prövas av Förvaltningsrätten i Linköping. Att tilldelningsbesluten överklagas är knappast unikt för Kalmar län. I samtliga 21 län har tilldelningsbesluten överklagats förutom i Östergötland.

Ramavtalen är tänkt att gälla från den 21 september 2016, men processen kan förstås påverkas av Förvaltningsrättens prövning. Migrationsverket får inte teckna ramavtal med leverantörerna förrän rättsprocessen är avslutad. Efter att avtal skrivits kommer de olika boendena besiktigas av Migrationsverket och därefter placerar Migrationsverket ut asylsökande på de olika boendena efter behov.

Dagens Vimmerby har begärt ut anbuden som berör Vimmerby kommun och de överklaganden som lämnats in till Förvaltningsrätten. DV har även sökt Migrationsverket för kommentarer om upphandlingsprocessen. 

Fråga

Är det rätt att Vimmerby Bed & Breakfast får en ny chans av Migrationsverket?

Självklart. Bristerna har åtgärdats.
Tveksam.
Absolut inte. Företaget har bränt sin chans.
Vet ej.
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt