Annons:

Minimal chans att Haga blir asylboende – saknas behov

Migrationsverket är mitt inne i en upphandling av asylboenden och chanserna för att Haga ska bli asylboende är ytterst små. Foto: Migrationsverket

Minimal chans att Haga blir asylboende – saknas behov

Fastigheten Haga i Virserum ska förvandlas till asylboende. Det har flera medier basunerat ut i flera artiklar. Men företaget har själv inte lämnat in något anbud i Migrationsverkets upphandling – och även om man gjort det genom ett annat företag hamnar man väldigt långt ned på Migrationsverkets rangordning.
– Om vi inte hittar en lösning ska vi vara tydliga med vilka vi har kontakt med, säger Svensk Fastighetsutvecklings Jan Rydenäs.

Annons:

Upprördheten var enorm på sociala medier när Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning var först med att skriva om att ett boende för funktionshindrade i Virserum ska förvandlas till asylboende.

I dagsläget talar i stort sett ingenting för att det kommer att hända. För att kunna öppna ett asylboende måste man ha ett kontrakt med Migrationsverket. För att få det måste man delta i myndighetens upphandlingar.

Migrationsverket är mitt inne i en upphandling av tillfälliga asylboenden. Målet var att upphandla 80 000 platser – men totalt har anbud för cirka 105 000 platser kvalificerat sig.

Under processen har behovet av asylboenden minskat drastiskt. I år kommer behovet ligga på mellan 35 000 och 40 000 platser enligt Migrationsverkets hemsida.

Sekretessbelägger anbud

På hemsidan finns också resultatet av den upphandling som Migrationsverket genomför i Kalmar län. Något anbud från fastighetsägaren Svensk Fastighetsutveckling AB finns inte med där – och enligt företaget har man själv inte lämnat in något anbud.

Däremot hävdar företagets Jan Rydenäs att ett annat företag lämnat in ett anbud för Svensk Fastighetsutvecklings räkning.

Migrationsverket sekretessbelägger alla fastigheter som tidigare inte varit asylboenden på grund av de bränder som anlagts vid liknande anläggningar. Två anläggningar i Hultsfreds kommun är sekretessbelagda i upphandlingen, ett med 84 platser och ett med 42.

”Inte i vårt eget namn”

Jan Rydenäs vill inte berätta om företagets anbud eller avslöja vilket företag som lämnat in anbudet.

– Du får lita på mig. Vi finns med i upphandlingen, men inte i vårt eget namn. Jag vill poängtera att vi i första hand vill hitta en lösning med kommunen, men gör vi inte det ska vi vara tydliga och ange vilka som vi är i kontakt med. Jag svarar inte på fler frågor om det, utan återkommer om det blir aktuellt. Mitt spår är att hitta en lösning.

Migrationsverket säger att nya boenden har små chanser i dagens läge. Hur ser du på det?

– Det är nog en riktig bedömning utifrån dagens läge.

Fiktivt prispåslag

Om Haga är ett av de sekretessbelagda boendena så är sannolikheten för ett kontrakt med Migrationsverket nära med noll. De sekretessbelagda boendena inryms inte i myndighetens prioriterade boendeformer – och de är också dyrast eftersom de fått ett fiktivt prispåslag med 180 kronor på grund av att Hultsfred är en av landets 20 kommuner som tagit emot flest asylsökande.

Det gör att de sekretessbelagda boendena i Hultsfreds kommun hamnar längst ned på rangordningen och därmed kommer vara de sista som får kontrakt med Migrationsverket.

För att det ska hända måste behovet av platser öka nästan lika dramatiskt som 2015. Med de senaste tidens beslut i den svenska riksdagen i flyktingfrågan talar ingenting för det. 

Tidigast 2019

Upphandlingen är överklagad och kommer att behandlas av Förvaltningsrätten i Linköping. Efter att den vunnit laga kraft kommer Migrationsverket göra avrop efter behov. Enligt de första tilldelningsbesluten kommer man alltså ha 105 000 boendeplatser att välja mellan – det är två och en halv gånger så många som det nu bedömda behovet.

Dessutom talar mycket för att Migrationsverkets nästa prognos kommer visa ett ännu lägre behov framöver.

”Hypotetisk möjlighet”

Dagens Vimmerby har pratat med två personer på Migrationsverkets presstjänst.

– Behovet av nya boenden är litet och med hänsyn till att behovet minskar hade det varit bättre att vara med i upphandlingen om man vill öppna ett asylboende. Vid årsskiftet hade vi ett behov av cirka 100 000 platser, nu har det sjunkit ned mot 30 000. Folk rör sig ur systemet snarare än in. Möjligheterna för nya tillfälliga boenden är ganska små, säger Lisa Bergman.

Hur stor chans har den här fastighetsägaren?

– Det kan jag inte svara på. Det finns en hypotetisk möjlighet, men du vet hur flyktingströmmen ser ut och vi snarare avvecklar boenden än upphandlar nya.

Behovet måste öka

Enligt myndighetens Hannah Davidsson finns det en möjlighet att Migrationsverket går ut med en ny upphandling om behovet ökar igen.

– Om behovet av boendeplatser ökar igen är det naturligtvis möjligt att det blir en ny upphandling av något slag. Då kan den som anser att den uppfyller våra kriterier delta i den upphandlingen. Men enligt vår prognos har behovet minskat och kommer att fortsätta minska en tid framöver, säger hon.  

”Borde inte vara så svårt”

Oavsett om Svensk Fastighetsutveckling verkligen stänger boendet för funktionshindrade verkar möjligheterna för att öppna ett asylboende mycket små i dagens läge.

Problem nummer ett är förstås att företaget inte alls verkar särskilt intresserat av den lösningen.

– Vi vill hitta en uppgörelse och det borde inte vara så svårt. Vi hålls i gisslan av kommunen om vi inte får disponera tomma lägenheter och får ett längre upplägg. Det är vad vi vill göra i första hand, säger Jan Rydenäs. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt