Annons:

Migrationsverket avvecklar asylboende i Hultsfred

Migrationsverket minskar antalet asylboenden i länet. Sex försvinner fram till den sista januari. Foto: Migrationsverket

Migrationsverket avvecklar asylboende i Hultsfred

Migrationsverket fortsätter att avveckla tillfälliga boenden. Fram till januari 2017 sägs drygt 6 000 platser upp i myndighetens system. Ett asylboende med 65 platser i Hultsfreds kommun ska vara stängt senast den 18 november.

Annons:

Det är ett boende i Rosenfors som sägs upp. Totalt stänger myndigheten 80 boenden till och med den sista januari 2017. Skälet är ett mindre behov, vilket Dagens Vimmerby berättade om för en tid sedan.

– Vi avvecklar boenden för att inte stå med tomma boendeplatser och samtidigt tvingas betala för dem. Det är ett ekonomiskt ansvar vi har. Efter förra hösten har antalet asylsökande sjunkit drastiskt och därmed även behovet av boenden, säger Kenneth Karlsson, expert på boendefrågor på Migrationsverket i ett pressmeddelande.

"Mycket tacksamma"

De boenden som upphandlats sist sägs upp först. De personer som tvingas flytta kommer i första hand placeras på Migrationsverkets egna boenden.

− Förra året hade vi en akut boendebrist och flera aktörer kom snabbt till hjälp. Det är vi mycket tacksamma för. Men nu måste vi tänka långsiktigt och gå ur boenden med tidsbegränsade avtal, säger Kenneth Karlsson.

Personerna på de asylboenden som stängs kan behöva flytta långt. Till att börja med ska Migrationsverket se över läget för de enskilda.

− Vi ska även se om det finns särskilda behov när vi erbjuder ett nytt boende. Det kan vara till följd av sjukdom, ärendestatus, praktik eller skolgång. Finns det inte lediga platser lokalt måste vi erbjuda lediga platser inom regionen, och i sista hand i en annan del av landet, säger Kenneth Karlsson.

750 platser i länet

Utöver boende i Rosenfors stängs ytterligare fem asylboenden i Kalmar län. Totalt handlar det om knappt 750 platser. Av de boenden som stängs ligger två i Borgholm medan de övriga finns i Oskarshamn, Emmaboda och Mörbylånga.

För 2017 bedömer Migrationsverket att ytterligare cirka 34 000 platser behöver avvecklas. I dagsläget finns 145 000 personer i myndighetens mottagningssystem och drygt 70 000 av dem behöver hjälp med ett boende. För närvarande bor cirka 37 000 personer på privata asylboenden. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt