Annons:

Länsstyrelsen hinner inte kontrollera kraftverken

Vattnet försvinner från sjön – men Länsstyrelsen hinner inte kontrollera de kraftverk som påverkar Yxerns vattennivå. Foto: Bertil Andersson

Länsstyrelsen hinner inte kontrollera kraftverken

Kammarkollegiet vill att Länsstyrelsen utför tillsyn av alla kraftverk som påverkar Yxern. Men myndigheten hinner inte. – Jag önskar att vi skulle kunna göra fler tillsyner än vi gör, säger Eva Brynolf, chef över miljöenheten för Länsstyrelsen i Kalmar län.

Annons:

Ett av de mer akuta föreslagna åtgärderna i Kammarkollegiets yttrande är att Länsstyrelsen inleder ett tillsynsärende för samtliga verksamheter som påverkar statusen på Yxern och vattendragen nedströms. Kammarkollegiet vill att Länsstyrelsen tar in underlag om verksamheternas juridiska status, eventuellt fattar beslut om ett föreläggande ifall det saknas tillstånd och fattar beslut om föreläggande om att verksamheterna ska utföra egenkontroll.

– Vi bedömer att Kammarkollegiet har gjort en korrekt bedömning, men vi behöver analysera det. Vi behöver bedöma om det är realistiskt att vi kan göra något och vad vi i så fall ska göra, säger miljöchefen på Länsstyrelsen, Eva Brynolf.

”Blir en balans”

Enligt Brynolf är det flera mindre kraftverk vid Yxern som saknar tillstånd.

– Det är så oerhört många kraftverk, men det finns en del som saknar tillstånd, men det är inte säkert att vi har koll på alla som finns. För att ta reda på det måste vi gå till fots. Jag vet att vi har förelagt någon att söka tillstånd.

Någon tidsplan för när Länsstyrelsen ska utföra tillsyn av kraftverken finns inte.

– Vi önskar att vi skulle kunna göra mer tillsyner än vad vi gör, men det blir en balans mellan att ta beslut om olika saker och tillstånd.

Hur högt prioriterar ni krisen för Yxern?

– Vi har prioriterat Yxern med tanke på att vi gått till Kammarkollegiet och bett dem hjälpa oss. På det sättet är det prioriterat, men vi har också andra frågor som vi måste prioritera, bland annat vattenbristen på Öland. Det har högsta prioritet under sommaren, men Yxern har hög prioritet för oss. Situationen är förfärlig. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt