Annons:

Länsstyrelsen kan beordra ökad tappning av Yxern

Länsstyrelsens miljöchef Eva Brynolf vill inte spekulera om vad som händer ifall dammluckorna öppnas. Foto: Linus Johansson

Länsstyrelsen kan beordra ökad tappning av Yxern

Enligt vattendomen ska dammluckorna öppnas helt och hållet om vattennivån i yxern understiger 90,05. Om Regleringsföretaget väljer att bryta mot domen kan Länsstyrelsen tvinga dem att öppna luckorna. – Håller man sig inte inom domen har vi skyldighet att agera, säger miljöchefen Eva Brynolf.

Annons:

I morse skrev Dagens Vimmerby om den mycket märkliga konsekvens som snart kan bli verklighet för Yxern. Om vattennivån går under 90,05 meter över havet ska dammluckorna öppnas helt och hållet.

Verksamhetsutövarna vet inte hur de ska hantera en sådan utveckling – och det vet inte heller Länsstyrelsen.

– Det är jättesvårt att säga rätt upp och ned. Vi har inte alls funderat på det. Jag har läst artikeln, men jag kan inte tolka det utifrån det och kan inte göra något ställningstagande. Det är svårt att spekulera i de här frågorna, säger miljöchefen Eva Brynolf.

 Vill inte spekulera

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och är förpliktigade att agera om man själv upptäcker att domar inte följs. Väljer Regleringsföretaget att bryta mot vattendomen kommer Länsstyrelsen att öppna ett tillsynsärende.

– Det normala är att när man inte följer domen så öppnar vi ett tillsynsärende. Vad som händer efter det är omöjligt för mig att säga. Vi har en skyldighet att agera om de inte håller sig inom domen.

Ni kan bidra till att tömningen av sjön går ännu fortare?

– Vad tillsynsärendet leder till kan jag inte svara på, men i det här fallet kommer vi öppna ett tillsynsärende.

Men en följd av domen är att de kommer tömma sjön ännu fortare om vattennivån sjunker under 90,05 meter?

– Jag vill inte säga att det är så, men bryter man mot domen och det är på det sättet så kommer vi öppna ett tillsynsärende. Punkt slut. Det vore direkt olämpligt av mig att spekulera i vad ett tillsynsärende kan leda till. Ett tillsynsärende kan leda till olika typer av förelägganden och man ska inte ta ett tillsynsärende som en intäkt för att det blir en snabb lösning. Det säger inte att vi åker dit på stört.

 "Jättesvårt att veta"

Djurlivet i sjön har redan påverkats rejält av tömningen av Yxern som nu ligger på cirka 90,3 meter över havet. 25 centimeter skiljer ned till den gräns som många nu fruktar. Sjöns tröskelnivå ligger på 88,98 meter.

Eva Brynolf vill inte svara på frågan om hur hon tror att djurlivet påverkas om sjön når den nivån.

– Jag vill inte tro någonting i detta. Det är jättesvårt att veta. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt