Annons:

KRAFTVERKSÄGARE VID YXERN HOTAS AV REJÄLT VITE

Det kraftverk som saknar tillstånd för sin verksamhet i Yxeredsån har betydligt mer vatten än Yxern. Foto: Tino Åberg

KRAFTVERKSÄGARE VID YXERN HOTAS AV REJÄLT VITE

En ägare av ett kraftverk vid den utarmade sjön Yxern hotas av ett vite på 200 000 kronor. Personen har nu åtta månader på sig att antingen ansöka om fortsatt kraftverksamhet – eller att ansöka om avveckling av anläggningarna.

Annons:

Länsstyrelsen har bedrivit tillsyn av ett elkraftverk med tillhörande damm vid Yxerns inlopp och det har visat sig att en kraftverksägare saknat tillstånd för sin verksamhet. Fastigheten är belägen i Västerviks kommun – och ägaren hotas nu av ett vite på 200 000 kronor.

Redan i oktober 2014 krävde Länsstyrelsen att fastighetsägaren lämnade in en ansökan om sin verksamhet med kraftverk och tillhörande damm i Yxeredsån. Det skulle fastighetsägaren ha gjort i juni 2015. Inte förrän januari i år inkom en skrivelse från fastighetsägaren där personen kräver inhibition av förelägganden och att tidsgränsen flyttas fram.

Skärper tonen rejält

Det köper inte Länsstyrelsen som nu skärper tonen rejält. Beslutet från 2014 är redan verkställt och därför omöjligt att inhibera skriver man i det nya föreläggandet. Man anser också att en begäran om förlängd tidsfrist borde inkomma innan tidsfristen löpt ut och inte 6,5 månad efteråt.

Fastighetsägaren menar att han inte kan ansöka om tillstånd för sin verksamhet innan en eventuell omprövning av den gamla vattendomen för Yxern från 1938, men det köper inte Länsstyrelsen.

Skadar biologiska livet

Myndigheten kritiserar den ogiltiga verksamheten i hårda ordalag: ”Det allmänna har inget intresse i att fortsatt vattenverksamhet fortgår på platsen eftersom verksamheten påverkar möjligheten att uppfylla miljökvalitetsnormerna på vattenförekomsten på flertal sätt”. Bland annat menar Länsstyrelsen att dämningen får ”direkta följdverkningar på det biologiska livet”.

Kräver tillstånd

Även om kraftverket och dämningen saknat tillstånd krävs tillstånd för att avveckla dem.

Inom åtta månader ska fastighetsägaren, enligt föreläggandet, lämna in en ansökan om tillstånd för att utrivning av vattenanläggningarna till Länsstyrelsen. Men fastighetsägaren har fortfarande möjlighet att lämna in en ansökan om tillstånd för fortsatt drift. Gör han det upphör föreläggandet att gälla.

Om fastighetsägaren inte ansöker om fortsatt verksamhet inom utsatt tid kommer Länsstyrelsen även att förbjuda verksamheten. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt