Annons:

Nytt tufft år att vänta för Yxern – tre alternativ

Magnus Danlid hoppas att 2017 blir ett bättre år för Yxern. Foto: Centerpartiet

Nytt tufft år att vänta för Yxern – tre alternativ

Den förstudie som nu genomförs för Yxern kommer att utmynna i tre alternativ: behålla nuvarande reglering, förändra regleringen eller införa naturlig avrinning. Yxerns Fiskeområdesförening har ännu inte tagit ställning.
– Jag har gott hopp om att vi ska komma överens, säger nyvalde ordföranden Magnus Danlid.

Annons:

I torsdags kväll höll Yxerns Fiskeområdesförening årsmöte. Det kanske mest händelserika året i föreningens historia skulle läggas till handlingarna.

Yxern var nere på 90,05 meter över havet under 2016 – och frågan väckte enorm debatt i opinionen. 

– 2016 är unikt på många sätt och jag hade en bild som visade skillnaden mellan 2015 och 2016. Det var 2,2 meter differens mellan högstanivån 2015 och lägstanivå 2016, säger Danlid, ordförande i föreningen. 

 Stigit rejält

Nu ligger vattennivån på 91,57 meter och Regleringsföretagets tappning, som stoppades i höstas, är återigen igång på allvar. För närvarande försvinner en kubikmeter i sekunden.

– Det är dåligt med snösmältning och vi befarar att det blir ett svårt år det här också, men det ser bättre ut än tidigare. Det Länsstyrelsen gjorde gav effekt. Vi hade haft en lägre nivå nu.

Yxern är 11 000 kvadratmeter och består av elva mil strandremsa inklusive de många öarna.

– Där det är långgrunt är det oerhörda områden som blir torrlagda när nivån är låg.

 Två gäster

Årsmötet förärades av två gäster. Den ena var Västerviks kommunalråd Tomas Kronståhl (S) som engagerat sig i frågan och som leder styrgruppen för att förändra tappningsbestämmelserna från 1938.

– Han ser det här som jätteviktigt och betonade också att Länsstyrelsens beslut är tillfälligt. Man har klart och tydligt sagt att vi har två år på oss att lösa det här, sedan blir det inga dispenser.

Den andra gästen var Håkan Sandsten, som företrädde Calluna som håller på med den förstudie som ska lägga grunden för ett framtida beslut.

– Han har tittat på historiken och på nivåerna. Vissa år har det varit alldeles för stora skillnader och det påverkar hälsostatusen. Nu har ekologin en medelgod status och han menar att om det blir en stabilare och högre vattennivå finns det absolut chans för att sjön ska kunna läka. Han pekade också på musslornas betydelse, men nu är det tyvärr många musslor som dött.

 "Alla ska komma till tals"

Förstudien kommer att titta på konsekvenserna för tre olika alternativ: behålla dagens tappning, förändra tappningen eller införa naturlig avrinning.

– Att ha det som i dag tycker inte någon är bra. Vi som förening satte inte ned foten, men jag har gott hopp om att vi ska komma överens. Vi ska diskutera och resonera och vill att alla ska komma till tals.

Calluna kommer att kalla till ett allmänt möte den 4 maj.

– Vi lägger inte fast någon linje förrän då.

Blir 2017 ett bättre år för Yxern?

– Det kan inte bli sämre än 2016, men jag tror inte det blir något kanonår med tanke på utflödet. Jag känner förhoppning i och med att det nu inte finns någon återvändo. Länsstyrelsen har deklarerat att vi har två år på oss.

Fakta

Styrelen under 2017: 

Ordförande: Magnus Danlid

Sekreterare: Ola Hjalmarsson

Kassör: Christer Ekström

Fiskekortsansvarig: Bertil Andersson

IT-ansvarig: Per Jonasson

Ledamöter: Anders Andersson, Jonas Hemmingsson, Simon Wahlberg och Tomas Peterson

Ersättare: Anna Johansson, Robert Dahlberg, Hans Engström och Håkan Jonsson

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt