Annons:

DOMEN: Länsstyrelsen tog rätt beslut för Yxern i somras

Länsstyrelsen fattade rätt beslut i våras, enligt mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt. Foto: Bertil Andersson

DOMEN: Länsstyrelsen tog rätt beslut för Yxern i somras

I somras sa Länsstyrelsen nej till att minska tappningen av Yxern. Beslutet fick hård kritik – och överklagades av två parter. Mark- och miljödomstolen väljer dock att döma till Länsstyrelsens fördel.

Annons:

I mitten av juli sa Länsstyrelsen nej till Regleringsföretagets begäran om att få minska tappningen av den arma sjön Yxern. Beslutet fick Yxern-vännerna och många politiker att koka av ilska – men Länsstyrelsens beslut får nu stöd av mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt.

Både Regleringsföretaget och Älvräddarna har överklagat Länsstyrelsens beslut. Regleringsföretaget hade begärt en temporär tappning på 500 liter per sekund i stället för domens minimikrav på 800 fram tills att vattennivån låg på 91,6 meter.

Hänvisar till miljöskäl

Länsstyrelsen yrkar att den låga nivån i Yxern är en följd av tillståndets utformining medan Regleringsföretaget anser att den låga nivån beror på det torra vädret.

Älvräddarna hänvisar till miljöskäl i sin överklagan och menar att fiskföryngring, fågelföryngring och stora musselbestånd lidit stora skador – och ansett att tappningen borde minskas till 400 liter per sekund.

Inte tillräckligt

Mark- och miljödomstolen gör samma bedömning som Länsstyrelsen. Det innebär att de anser att tillståndet för sjön var allvarligt – men inte tillräckligt allvarligt för att undantagsregeln i Miljöbalken ska kunna tillämpas.

Enligt mark- och miljödomstolen så har en tillsynsmyndighet bara möjlighet att bryta mot en tillståndsdom i vissa snäva undantagssituationer – annars krävs det att tillståndet omprövas i en särskild process.

Efter Länsstyrelsens beslut har sjön sjunkit drygt fyra decimeter och för en tid sedan fattade den hårt pressade Länsstyrelsen ett beslut om föreläggande för att minska tappningen. Nu ska den inom kort ligga på 200 liter per sekund.

Vattenståndet i Yxern ligger på cirka 90,15 meter över havet för närvarande. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt