Annons:

Ny lagstiftning kan hjälpa Yxern

Kammarkollegiets Nils Leine anser att ny lagstiftning behövs så fort som möjligt. Foto: Simon Henriksson

Ny lagstiftning kan hjälpa Yxern

De cirka 2 800 verksamheterna inom vattenkraftsbranschen kan behöva söka nya tillstånd. Det är en del av ett förslag från vattenverksamhetsutredningen som lagt på regeringens bord. – Det är väl nästan den enda branschen vi har kvar i Sverige som driver verksamhet med tillstånd från före andra världskriget, säger Kammarkollegiets Nils Leine till SVT.

Annons:

Vattendomen som tillåter sänkningen av Yxern är nästan 80 år gammal – men det är inte unikt i branschen.

Nu är ny lagstiftning på gång. En följd kan bli att alla verksamheter inom vattenkraftsbranschen kan behöva söka nya tillstånd.

– Vattenkraften är ju den bransch som drivs med enormt gamla tillstånd och det är väldigt få som driver verksamhet med moderna miljökrav. Ny lagstiftning behövs för att alla de här gamla tillstånden ska kunna prövas på nytt. Vi har 2 800 olika verksamheter i form av vattenkraft och ännu fler vattenregleringar och de flesta drivs med väldigt gamla tillstånd, säger Leine till SVT.

”Har rätt stora ramar”

Leine menar att myndigheterna har svårt att få till ändringar i vattendomar med dagens lagstiftning.

– Det pågår en katastrof i nästan alla våra reglerade sjöar i Sverige. Som det ser ut idag kan inte vi kräva att verksamhetsutövare tar miljöansvar och söker nya tillstånd. Vattendomarna ska skydda mot myndigheterna. De som driver verksamhet har rätt stora ramar för hur man får driva verksamheten. I gengäld förväntas den som driver verksamheten att göra det på ett ansvarsfullt sätt och visa hänsyn till miljön, säger han.

”Hade inte så stora kunskaper”

Lagstiftningen som vattendomarna bygger på kom 1918. Då såg Sverige och världen, som bekant, lite annorlunda ut.

– Man skulle klämma ut så mycket man kunde ur de naturresurser som fanns, med ganska lite hänsyn till miljön. Man hade inte så stora kunskaper heller om vilka konsekvenser det skulle bli. Man visste att fisk skulle kunna påverkas, men hela ekosystem... det synsättet hade man ju inte alls, säger han.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt