Annons:

Migrationsverket har sagt upp fyra lägenheter i Storebro. Foto: Simon Henriksson

Migrationsverket har lämnat lägenheter i Storebro: "Löftet inte värt så mycket"

Migrationsverket avvecklar sitt kontor i Högsby. Fyra lägenheter har redan sagts upp i Storebro – och vad som händer med de övriga 19 är oklart.
– Jag tycker inte att informationen är glasklar, säger Vimarhems vd Johan Oléhn. 

Annons:

Migrationsverket ska lämna Kalmar län och kontoret i Högsby ska avvecklas och vara lämnat i slutet av 2021. I ett informationsbrev till länets kommuner skriver myndigheten att 500 boendeplatser ska bort i regionen redan i år och ytterligare 2 700 under 2021. 

Totalt har Migrationsverket tillfälliga bostäder för asylsökande i sex kommuner i länet. Vimmerby kommun är en av dem. 

"Avvecklingen av vår kapacitet gällande tillfälliga bostäder för asylsökande i Kalmar län påbörjas under hösten 2020, främst med att säga upp redan tomma lägenheter. Avvecklingen fortgår därefter under 2021 och i slutet av det året beräknas behovet av boendeplatser för asylsökande i länet att upphöra helt", skriver Migrationsverket i sitt brev till kommunerna.

"Beror på kontrakten"

Men Robert Haecks, presskommunikatör vid Migrationsverket, kan inte säga när lägenheterna i Vimmerby kommun kommer sägas upp.

– I takt med att antalet personer som söker skydd i landet minskar fortsätter Migrationsverket minska antalet platser i tillfälliga bostäder. Migrationsverket ska vara på rätt plats. Det betyder att våra kontor och bostäder ska finnas där de bäst främjar verksamhetens kvalitet, service och tillgänglighet, med tanke på såväl snabba som mer långsiktiga förändringar som myndigheten ska kunna klara av. Det är svårt i nuläget att svara på exakt när lägenheter sägs upp. Det beror på hur kontrakten och situationen ser ut för de bostäder vi har, säger Robert Haecks. 

I Storebro har Migrationsverket hyrt lägenheter av det kommunala bostadsbolaget Vimarhem under många år. Redan har fyra av dessa sagts upp – trots löften till Vimarhem om att ingen förändring skulle ske under innevarande år.

– Jag kan inte kommentera det så mycket, för i detalj vet vi inte vad det här innebär i förlängningen. Men det löftet var inte så mycket värt. Jag ser det som en toppstyrd organisation som ändrar sig snabbt. Men det är klart att de påverkas av omvärlden och av riksdagens beslut, säger vd:n Johan Oléhn.

"Informationen inte glasklar"

Av 23 lägenheter i Storebro är fyra uppsagda av Migrationsverket.

Tolkar man brevet till kommunerna i länet låter det som att övriga sägs upp under 2021. Men det vet ni inte än?

– Jag tycker inte att informationen är glasklar, men läser man vad de har skrivit så går det att tolka så. Det är inte glasklart som sagt. 

Vad som händer med lägenhetshuset när Migrationsverket flyttat ut är för tidigt att säga.

– Vi har berört det såklart och det är ett hus som har ett rätt rejält underhållsbehov. Men närmar än så har vi inte berört det och jag vill inte föregå det beslutet. Vi har i dagsläget ingen planering i budgeten för att göra en stor upprustning eller det motsatta. Vi får ta oss en ordentlig funderare. För några månader sedan skulle inget hända under 2020, men nu har de sagt upp fyra lägenheter.

"Finns minusposter också"

23 uthyrda lägenheter ger Vimarhem intäkter från myndigheten på 1,1 miljoner kronor om året.

– Det finns minusposter också med driftkostnader och så vidare. Så hyresintäkten är en sak, men vi måste diskutera det här vidare. Det är stora underhållsbehov i byggnaden, säger Johan Oléhn.

Migrationsverket har ett ordinärt lägenhetskontrakt och uppsägningstiden är således tre månader.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt