Annons:

  • Vimarhem vill ha ett par hundratusen kronor av Migrationsverket. Foto: Simon Henriksson

  • Magnus Danlid är ordförande för bolaget.

Vimarhem har ställt krav till Migrationsverket – för onormalt slitage

23 lägenheter i Storebro har hyrts ut till Migrationsverket under drygt tio år. Vad som nu händer med lägenheterna är oklart.
– Vimarhem har ett anspråk till Migrationsverket gällande onormalt slitage, säger bolagets ordförande Magnus Danlid (C).

Annons:

Förra hösten aviserade Migrationsverket – med anledning av ett minskat asyltryck till Sverige – planerna på att lämna lägenheterna i Storebro. 

Under drygt tio år har Migrationsverket hyrt 23 lägenheter i Storebro, men lägenheterna står nu tomma och vad som ska hända med huset är ovisst. 

Under måndagens kommunfullmäktige ställde Anneli Jakobsson, numera partilös, frågor om lägenhetshuset i Storebro och om Migrationsverket kommer stå för några kostnader kring renovering.

– Det här är en affär som såväl Vimarhem som Migrationsverket varit nöjda med. Vid några tillfällen under dessa år har några lägenheter fått utstå mer slitage än vad Vimarhem har bedömt vara "normalt" slitage. Vid dessa tillfällen har dialog förts med hyreshästen Migrationsverket, vilket resulterat i uppgörelser för vad som ska ingå inom det normala slitaget och vad som ska klassas som onormalt slitage och där Migrationsverket har bekostat reparationer som varit utöver normalt slitage, säger Vimarhems ordförande Magnus Danlid (C) i sitt svar.

"Inga större summor"

Efter att Vimarhem genomfört besiktning av lägenheterna har man ställt nya krav på Migrationsverket. Just nu har Vimarhem ett anspråk som förhandlas mellan parterna. 

– Då jag var i Storebro och tittade på nämnda hus och dess lägenheter kan jag konstatera att huset är i behov av renovering. Såväl ventilation, el och VA behöver ersättas med nytt på grund av ålder. Badrum och kök behöver bytas i samtliga lägenheter. Vi har en pågående förhandling gällande ett anspråk, säger Danlid. 

Vad innebär anspråket ekonomiskt?

– Det är inga större summor. Det rör sig om ett par hundratusen kronor. Vi bedömer inte att det vi upptäckte vid besiktningen tillhör normalt slitage. 

Är Migrationsverket hårda i förhandlingar?

– Det är vi också och jag utgår från att vi kan komma överens.

Oklart med rivning

Vimarhems ordförande säger också att han läst om idéen på att göra om lägenheterna till trygghetsboende.

– Min samlade bedömning efter att ha besökt ett antal lägenheter är att det är ett omöjligt projekt att tillgänglighetsanpassa dessa lägenheter.

Är ni närmare ett beslut om upprustning eller rivning?

– Nu jobbar vi med Uven och det ska vi bygga innan vi funderar på det. Det finns ett renoveringsbehov och vi får ta oss en funderare med vår ägare kommunen. Det är mycket som behöver åtgärdas efter 50 år. Men det är ett gediget hus som utvändigt har ett gott skick.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt