Annons:

Intresseföreningen i Storebro vill att Vimarhem sonderar marknaden. Foto: Simon Henriksson

Intresseföreningen vill att lägenhetshusen säljs: "Kan sondera marknaden"

Migrationsverket har lämnat lägenheterna i Storebro. Vad som nu händer med fastigheten är oklart. Storebro Intresseförening vill inte att det rivs.
– Vi tycker att Vimarhem kan sondera marknaden, säger Inge Teodorsson.

Annons:

I många år har Migrationsverket hyrt ett 25-tal lägenheter i Storebro. Nu har man sagt upp samtliga – och Vimarhem står med ett helt tomt hus. 

– Det är rivning eller upprustning som är alternativen, har Vimarhems ordförande Magnus Danlid (C) tidigare sagt.

Storebro Intresseförening vill inte att fastigheten rivs. I ett medborgarförslag till kommunen skriver man att man vill att en bostadsrättsförening alternativt äganderättsförening ska bildas. På det sättet vill man överlåta en del av renoveringsbehovet till en potentiell köpare. 

– Köparna kan då själva bestämma över renoveringen och utseendet i sin egen lägenhet. Jag vet att Vimarhem hade tankar på att riva det här innan Migrationsverket kom in i bilden. Det har räddat det här och nu är vi rädda för att det rivas. Huset kan ju inte stå tomt, det förstår vi också, säger Inge Teodorsson, som undertecknat medborgarförslaget. 

"Kan sälja ett i taget"

Inge Teodorsson säger att förhoppningen är att Vimarhem sonderar marknaden. 

– Vimarhem känner inte till intresset. Det vi tycker är att man kan gå ut på marknaden och se om någon vill köpa och renovera det.

Tror du att det finns intresse?

– Det kanske gör det. Sedan kanske man inte kan sälja av alltihop, men man kan sälja ett i taget. Det jag tycker är att man ska sondera marknaden i alla fall. Att riva fastigheter kostar också mycket pengar och för de pengarna får man mycket renovering. Sedan måste naturligtvis aspekten att kunna hyra ut det också finnas med. Men kanske är någon privat verksamhet eller något annat byggföretag intresserade.  

"Utgångspunkten i all dialog"

Vimarhems vd Johan Oléhn säger att besiktningen av de sista lägenheterna efter utflytten håller på att sammanställas just nu.

– Därefter kommer vi göra en större inventering av fastigheten utifrån skicket och underhåll, säger han. 

Hur ser underhållsbehovet ut?

– Jag vill inte föregå det. Vi har inte ödslat pengar på den byggnaden på flera år har jag fått till mig, men vi måste skapa oss en bättre bild av hur byggnaden mår framöver. 

Hur ser du på intresseföreningens önskemål?

– Jag vet inte hur jag ska kommentera det innan vi är klara med inventeringen. Är huset säljbart blir det ju dyrt helt plötsligt, men då finns det en användning av det för vår del. Jag vet inte om jag ser det som ett alternativ, men jag vill invänta inventeringen vi ska göra. Det blir utgångspunkten i all fortsatt dialog. De vet inte heller skick och värde och då kan det vara lätt att uttala sig.

Vilka scenarier ser du framför dig?

– Ett scenario är att vi renoverar upp det som krävs för att kunna hyra ut det. Sedan finns allt annat i ett spann ned till rivning.

Simon Henriksson

Jakob Karlsson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt