Annons:

Älvräddarna överklagar Länsstyrelsens beslut

Vattennivån sjunker och sjunker i Yxern. Foto: Bertil Andersson

Älvräddarna överklagar Länsstyrelsens beslut

Tekniska verken har ännu inte bestämt sig för om de kommer överklaga Länsstyrelsens hårt kritiserade beslut om Yxern. Det har organisationen Älvräddarna nu bestämt sig för att göra. ”Situationen i Yxern är utom all kontroll”, skriver organisationen i överklagandet.

Annons:

Länsstyrelsens beslut att avslå Yxerns Regleringsföretags önskan om ett föreläggande för att kunna minska tappningen av det utarmade sjön Yxern blir nu föremål för domstolsprövning. Organisationen Älvräddarna har överklagat det kritiserade beslutet från mitten av juli. Älvräddarna vill att tappningen sänks så fort som möjligt:

”ÄlvS menar att situationen nu är så brådskande att tappningen omedelbart sänks till 400 liter till dess att tillrinningen är lika stor eller större sammanslagen med den avdunstning som sker. För de markägare som har boskap kan ett meddelande om den akuta situationen och de temporära tappningarna till följd av detta med stöd av 26 kap. 9 § MB vara tillräckligt för att kunna parera situationen tillfälligtvis.”

Man vill också att domstolen uppmanar Regleringsföretaget att ta ansvar:

”ÄlvS yrkar också att mark- och miljödomstolen i sitt beslut uppmärksammar regleringsföretaget om deras ansvar som verksamhetsägare att iakta de skyldigheter enligt 2 kap. MB som följer av verksamheten och förslagsvis inkomma med en plan på hur dagens sedan många år problematiska situation i Yxern löses permanent.”

 "Otvistigt och självklart"

Överklagan lämnades in till mark- och miljödomstolen vid Växjö Tingsrätt den 30 juli.

I det nu överklagade beslutet argumenterade Länsstyrelsen för att situationen i Yxern beror på tillståndets utformning och att situationen därför inte ska regleras genom tillsyn.

Älvräddarna menar att Länsstyrelsen visst kan agera:

”Att förhållandena i Yxern i nuläget skulle förbättras med en lägre tappning än dagens helt dragna luckor är otvistigt och självklart. Lydelsen i 26 kap. 9 § 1 p är en nödparagraf, och Yxern är just nu i ett nödläge och det finns därför inga hinder för Lst att med stöd av ovan paragraf förelägga om mindre tappning än vad tillståndet villkorar, tvärtom är paragrafen skapad just för situationer av detta slag.”

 "Utom all kontroll"

I överklagan beskriver Älvräddarna situationen för Yxern så här:

”ÄlvS menar att beslutet som Lst tagit inte är korrekt. Situationen i Yxern är utom all kontroll, och ÄlvS menar att det är otvistigt att det inte bara är risk för allvarlig miljöskada, utan att miljöskadan som redan skett riskerar att bli större. Yxern har när överklagandet sker ett vattenstånd lägre än på flera decennier, vilket lett till torrläggning av mycket stora områden av sjön, varvid fiskföryngring, fågelföryngring samt stora musselbestånd lidit svåra skador.”

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt