Annons:

Brunegård om S-toppens förslag:

Kristdemokraten Gudrun Brunegård sågar Ulf Nilssons (S) förslag. Foto: Simon Henriksson

Brunegård om S-toppens förslag: "Skulle förorsaka en katastrof"

Regionförbundets ordförande Ulf Nilsson (S) vill förbjuda bemanningsföretag inom vården. Ett förslag som sågas av Kristdemokraternas landstingspolitiker Gudrun Brunegård. – Det vore inte särskilt snyggt att fatta ett nationellt beslut som kommer förorsaka en katastrof i en del av landet, säger hon.

Annons:

Landstinget i Kalmar län har rejäla rekryteringsproblem och lägger enorma pengar på att hyra in personal från bemanningsföretag. Ifjol lade landstinget nästan 140 miljoner kronor på bemanningspersonal och siffran väntas stiga 2016. 

I slutet av juli gick socialdemokraten Ulf Nilsson, som är ordförande i Regionförbundet, ut med att han vill förbjuda bemanningsföretag.

– Det är en extrem situation, där ett gäng går på löpande räkning. Det här med offentlig verksamhet och privat verksamhet, med vårdavtal, har ju varit lite omdebatterat. Men det är inte det som är det stora bekymret i nuläget. Det stora bekymret är att vi har ett enormt tapp på personer, som bara fladdrar omkring i systemet, sa han till Östran. 

Tycker förslaget är lockande

Vimmerby- och landstingspolitikern Gudrun Brunegård (KD) anser inte att det är rätt väg att gå. 

– På ett sätt är det lockande, men det finns arbetsplatser som skulle råka väldigt illa ut. Rent allmänt har möjligheten att som sjuksköterska välja arbetsgivare ökat medvetenheten om bra arbetsvillkor. När jag var nyutbildad kunde man i stort sett bara jobba inom landstinget. Sedan dess har möjligheterna ökat och konkurrens för med sig det goda att den som inte sköter sig måste skärpa till sig. 

Kan inte ett förbud få ned kostnaderna för hyrpersonal?

– Det skulle också kunna skapa större spänningar och och de sjuksköterskor som lämnat landtinget löper större risk att de också går till andra sektorer i stället. Jag tror mer på att öka attraktiviteten än att förbjuda en hel bransch. 

"Skapa en katastrof"

Ett nationellt förbud mot bemanningsföretag inom vården skulle kunna få ödesdigra konsekvenser, menar Brunegård. 

– Jag har varit med i diskussionerna om hyrläkare länge och sitter i SKL:s primärvårds- och äldreomsorgsberedning och har kollegor som representerar Norrbotten och Västerbotten. De säger att hela Norrland skulle bli helt utan läkare. Det vore inte särskilt snyggt att fatta ett nationellt beslut som kommer förorsaka en katastrof i en del av landet. Man måste ha ett helhetsperspektiv.  

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt