Annons:

DÖMD FÖR BARNVÅLDTÄKTER DREV FAMILJEHEM

Hultsfreds kommun har använt sig av ett familjehem som drevs av en man som nyligen dömdes för två våldtäkter mot barn. Foto: Thorbjörn Svahn/Hultsfreds kommun

DÖMD FÖR BARNVÅLDTÄKTER DREV FAMILJEHEM

För cirka tre veckor sedan dömdes en man bosatt i Hultsfred för två fall av våldtäkt mot barn. Dagens Vimmerby kan nu avslöja att mannen drev ett familjehem. – Det är naturligtvis förskräckligt att det händer, säger Hultsfreds kommuns socialchef Ann-Gret Sillén.

Annons:

Hultsfreds kommun har använt sig av familjehemmet under enstaka dagar från och med 2010 och framåt, men inte innan dess. De två våldtäkterna inträffade mellan 2007 och 2012 och enligt domen var det ”på platser där målsägandena var tvungna att vistas och där de hade rätt att känna sig trygga”. Däremot finns ingen uppgift om våldtäkterna ägde rum på ett familjehem i domen. 

 "Viktigt att vi är lyhörda"

Dagens Vimmerby kan nu berättaa att mannen drivit ett familjehem och att Hultsfreds kommun använt sig av familjehemmet. Hultsfreds kommuns användning av hemmet har dock varit ytterst begränsad. Totalt handlar det om fem dygn sedan 2010. 

– Det är ganska lite och det har varit enstaka dygn när vi behövt en jourlösning innan vi gör en varaktig placering. Sådana här saker får oss att se över våra rutiner, men det är viktigt att vi är lyhörda och tar signaler på allvar, säger Ann-Gret Sillén.

"Förskräckligt"

Kommunerna utreder själva vilka familjehem de ska använda sig av och beslut fattas av socialnämnden.

– Alla kommuner utreder själva de familjehem som de använder sig av. I första hand tänker jag på de barn som är utsatta. Det är förskräckligt när det händer.

Vad är kommunernas ansvar för sådana här händelser?

– Det vi behöver göra är att kontinuerligt följa upp de barn som vi har placerade. Den lagstiftningen har förtydligats och vi ska hela tiden ha kontakt med familjehemmen och barnen. 

 "Har det att luta oss mot"

Christina Rendahl Tuvesson är sektionschef för barn- och familjeenheten i Hultsfreds kommun. Hon vill inte uttala sig om det enskilda fallet, men säger att kommunen följer Socialstyrelsens rekommendationer vid utredningar av familjehem. 

Människor som vill driva familjehem granskas genom olika registerutdrag, flera olika möten, djupintervjuer och referenser. Det slutgiltiga beslutet fattas sedan av socialnämnden.

– Jag tycker att utredningarna är tillräckligt omfattande. Det är inte så att man går på magkänsla. Vi använder ett evidensbaserat material som kommer från Socialstyrelsen och har det att luta oss emot. Så mycket mer än att följa Socialstyrelsens rekommendationer kan vi inte göra och jag känner att vi följer de här rutinerna, säger hon.

 "Görs en matchning"

Efter en placering ska ärendet följas upp kontinuerligt.

– Vi har mycket uppföljningar med familjerna och det görs även en matchning med barnet. Varje barn har sin egen socialsekreterare som följer upp det här barnet, det pågår en process hela tiden.

Rendahl Tuvesson vill inte kommentera om mannens familjehem är aktuellt att använda sig av framöver.

– Jag får inte uttala mig i ett enskilt ärende, men kommer det in nya uppgifter måste man ta ställning till det. Vi måste titta utifrån barnens behov. Det är det viktiga.

Mannen dömdes till tre års fängelse och ska betala ett skadestånd på totalt 423 000 kronor till de två offren. Domstolen var inte enig i beslutet och domen överklagades till Göta hovrätt i fredags. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt