Kammarkollegiets vattenexpert Nils Leine riktar hård kritik mot Regleringsföretaget. Foto: Simon Henriksson
Yxern är bara två veckor bort från en totalkatastrof. Kammarkollegiets advokatfiskal Nils Leine sågar Regleringsföretagets beslut att dra upp luckorna om vattennivån understiger 90,05 meter. – Varför göra något som är så hänsynslöst om man inte behöver?
Det är redan katastrofläge för Kalmar läns största sjö Yxern. Det jävliga är att precis allting talar för att det mycket kort kommer att bli mycket värre. Enligt domen från 1938 har Regleringsföretaget rätt att öppna luckorna om vattennivån är under 90,05 – och det kommer man också göra.
Nu ligger vattennivån på cirka 90,25 meter och Regleringsföretaget självt bedömer att nivån kommer vara under 90,05 i mitten av september. Den nuvarande tappningen på 0,8 kubikmeter per sekund kommer att mångdubblas om luckorna dras upp och effekten väntas bli att sjön inom kort tid sjunker ytterligare en meter.
Inte tillåtet
Nils Leine är advokatfiskal på Kammarkollegiet och författade i somras ett yttrande om situationen i Yxern. Leine är mycket kritisk mot beslutet att veva upp luckorna.
– Det är en del av tillståndet du får men du behöver inte nyttja tillståndet. Måste du bygga huset bara för att du har fått bygglov?
Leine ställer sig också frågande till hur öppningen kommer att genomföras:
– Det står inte i tillståndet hur det ska gå till när luckorna ska öppnas, ska de dras på en minut eller ska det vara en mjuk övergång, det vill säga att luckorna öppnas långsamt? Varför ska de helt plötsligt behöva sänka sjön direkt med en meter när andra delar av tillståndet inte innehåller möjligheten till så abrupta sänkningar?
Krav på mjuk övergång
Leine anser att beslutet är hänsynslöst mot sjön:
– Det saknar all logik att inte tillämpa lag när den gäller, och varför göra något som är hänsynslöst om man inte behöver när man kan skydda sig med att åberopa lagbestämmelsen?
Dagens Vimmerby har tagit del av ytterligare en skrivelse författad av Nils Leine, som handlar om lagkravet på mjuka övergångar när det gäller tappningsförändringar.
Leine anser att det inte är tillåtet att drastiskt ändra tappningen enligt den äldre vattenlagen från 1918. Där finns följande formulering: ”Ej må vid avtappning så mycket vatten på en gång framsläppas, att allmän eller enskild rätt sättes i fara.”
Ett undantag
Så här skriver Laine: ”Därmed bör tillstånd som meddelats med stöd av ÄVL, 1918-1983, inte kunna tolkas som att det är tillåtet att störttappa från dammarna.”
Yxerns vattendom är fattad 1938 med den Äldre vattenlagen som grund och krav på mjuk övergång gäller alltså enligt Kammarkollegiets bedömning. Det finns en undantagsregel, men den menar Leine är inadekvat i fallet Yxern.
– Det är enligt kollegiets bedömning inte ett villkor att luckorna ska dras utan tappningen är en del av själva tillståndet. Och ska detta ändå ske för att tillståndshavaren väljer att använda tillståndet så ska det ske med mjuk övergång då något undantag från hänsynsregeln som finns inte föreligger.