Annons:

Kommunerna går åt olika håll – en överklagar, en gör det inte

Helen Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M). Deras kommuner går nu olika vägar i frågan om Yxern. Foto: Simon Henriksson

Kommunerna går åt olika håll – en överklagar, en gör det inte

Striden om Yxern förlorades nyligen av Vimmerby och Västervik. Kommunerna går nu åt olika håll. Den ena kommunen ger delvis upp medan den andra överklagar. 

Annons:

Det är en strid som sträcker sig många år tillbaka i tiden. En vattendom från 1938, som kallat uråldrig, gjorde att sjön Yxern precis vid kommungränsen mellan Vimmerby och Västervik blev en het fråga för snart tio år sedan.

Kampen om sjön har fortsatt och för två år sedan gav mark- och miljödomstolen kommunerna rätt i frågan om att göra en utrivning av regleringsdammen i sjön.

Tanken var då att utflödet skulle likna det naturliga utflödet desto mer. Många som varit missnöjda med vattendomen i decennier jublade, men kring byn Yxered fanns samtidigt många kritiker. Det fanns en oro för vad som skulle hända med byn om vattenflödet minskade.

Det fick också många Yxeredsbor att överklaga domen. Nyligen kom mark- och miljööverdomstolen med sitt utslag – och man gav Yxeredsborna rätt. Enligt domstolen är den enda som har rät att riva ut dammen dess ägare, vilket är Yxerns regleringsföretag.

Därmed förlorade kommunerna striden om sjön och kommunerna får nu dela på rättegångskostnaderna för motparten, vilket totalt handlar om 189 575 kronor.

En överklagar, en inte

Kommunerna har övervägt om man ska överklaga mark- och miljööverdomstolens utslag till Högsta domstolen. Vimmerby och Västervik har diskuterat frågan – men kommunerna går nu åt skilda håll.

Vimmerby kommun kommer överklaga, inte Västerviks kommun.

– Vi hade ett möte i går (läs: måndag) och tog beslutet på ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde. Västervik valde att inte överklaga, men ville att vi skulle gå fram med en ny ansökan om reglering, så det inte blir den gamla domen som gäller. Vi hade egentligen sagt att vi inte skulle överklaga själva, utan att vi skulle gå med Västervik. Men så gjorde vi inte. Vi väljer att överklaga och går vidare, säger Helen Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby.

Varför ändrade ni er?

– Vi har lagt ned mycket pengar på det här och som det är nu gagnar det inte miljön över huvud taget. Det framkom inga sakfel i domslutet, utan det var bara processen som var fel, så nu överklagar vi och hoppas att man ser det på ett annat sätt.

Blir det inte svårare när ni går åt olika håll?

– Vi hoppas de är med på tåget i alla fall och att vi kanske går samman ändå. Det blir lite otäckt att göra det här själva, men vi har bra folk här också.

"Kan ta år"

Hela kommunstyrelsen i Vimmerby stod bakom beslutet. Hur mycket pengar kommunen plöjt ned på detta kan Helen Nilsson (S) inte svara för.

– Det är miljoner det handlar om. Mycket tid och mycket arbete och för oss finns ingen tvekan. Vår utredning är den rätta och nu vill vi se vad de säger i en högre instans. Så vi gör ett försök, för det är det sista vi kan göra.

Vilket tidsspektra det handlar om innan ett utslag i sådana fall kan komma är oklart.

– Vi vet inte det, det kan ta år. Vi vet att det är svårt och de kanske inte ens tar upp det, men vi satsar nu och ska lämna in överklagandet på fredag.

"Respekt för Vimmerby"

Harald Hjalmarsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Västerviks kommun, säger att man haft överläggningar mellan de två kommunerna.

– I slutet på förra veckan hade vi en överläggning och då var regleringsföretaget med också. Redan då var Vimmerby inne på att man gärna såg ett överklagande medan vi uttryckte mer tveksamhet. Vi ville diskutera saken i kommunstyrelsen och gjorde det i går (läs: måndag) och kom fram till att vi avstår från att överklaga. Däremot står vi bakom förslaget att begära att den tillfälliga regleringen blir permanent. Värt att notera är att Vimmerby, regleringsföretaget och länsstyrelsen alla är positiva till det. För även om Vimmerby tänker överklaga, så är vi just nu på 1938 års vattendom, säger Hjalmarsson.

Varför vill inte ni överklaga?

– Vi såg att de skäl som vi hade angett var det som gjorde att det blev avslag, framför allt vad som gällde kring rådigheten. Det ska också säga att vi tittat på liknande domar och med tanke på hur tydligt vi uppfattar domen, så är det inte säkert att det går att rättsligt prövat. Men det är möjligt att det blir ett trendskifte. Det kan bli intressant att se om Vimmerby kan få det rättsligt prövat.

Sänder det inte konstiga signaler att ni inte håller en gemensam linje?

– Nej, det tycker jag inte. Lösningen rent ekologiskt, att få så naturlig avrinning som möjligt, var det vi såg i domen. Det är inte metoden eller den tekniska lösningen vi fått kritik för, utan tillvägagångssättet. Då vill vi inte driva det längre, men jag har 100 procent respekt för Vimmerbys ställningstagande. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt