Annons:

Sandra Carlsson: "Vi är jättebesvikna"

Djursdalas friskoleförening får avslag på sin friskoleansökan. Ett besked som gjorde föreningens ordförande Sandra Carlsson besviken. – Man är alltid besviken på ett nej, säger hon.

Annons:

I går fick Djursdalabygdens Friskola Ekonomisk Förening avslag på sin ansökan från Skolinspektionen. Ett beslut som förstås gör de ansvariga i föreningen besviken. 

– Det är blandade känslor, men vi är jättebesvikna att vi inte får godkänt. Man blir alltid besviken på ett nej, samtidigt inser vi att det är otroligt få ansökningar som blir godkända. Jag hört siffror om att bara en av 300 blir godkända och jag tycker att det är bra att det är svårt att bli godkända. Det ska vara kontroller, så man tänker på allt, säger Sandra Carlsson, ordförande i friskoleföreningen. 

Kritiken från Skolinspektionen är ganska vass?

– Jag vet inte om punkterna är så pass allvarliga egentligen. En del av anmärkningarna är lätta att rätta till. Och punkten om elevunderlag handlar egentligen om att vi inte redovisat vår undersökning tillräckligt tydligt, vilket gör att de inte kan följa antalet elever som de vill göra. Det gör att de drar ner på elevantalet och då blir vår budget felaktig. Om det är allvarliga anmärkningar eller inte kan vi inte säga, för vi har inte skickat in någon ansökan tidigare, så vi har ingenting att jämföra. 

"Varken bu eller bä"

Sandra Carlsson menar att flera av de kritiserade punkterna är enkla att åtgärda. 

– Det är en del missar i kommunikationen i våra kompletteringar och det är lätta saker att rätta till. 

Kommer ni att överklaga beslutet?

– Nu bara väntar vi och smälter in det här ett tag och funderar på vad vi ska göra. Vi måste känna av vad föreningen tycker och tänker och vad föräldrar till barn i bygden har för åsikter. Det är viktigt att vi har bygden med oss, så vi säger varken bu eller bä. 

"Fördel för oss"

Den lila majoriteten har deklarerat att landsbygdsskolorna blir kvar mandatperioden ut. Vad som händer sedan är oklart. 

– Det är klart att det är en fördel för oss att vi har lämnat in en ansökan, nu vet vi hur processen har gått och är mer bekanta med regelverk och direktiv. Skulle det bli så att vi ansöker en ytterligare gång, så har vi en betydligt smidigare startsträcka. Det är det positiva. 

Med tanke på det svar ni fått, hur skönt var det att majoriteten följde folkomröstningen?

– Det är självklart jätteskönt att man tog sitt förnuft till fånga och lät skolan vara kvar. Det krävdes en hel del engagemang för det av bygdens invånare. 

Går det inte att se Skolinspektionens avlsag som en seger för majoritetens linje?

– Nej, jag tycker inte att man kan dra den parallellen riktigt. Det som Skolinspektionen har att anmärka på i sitt avlsag är inga argument som har förekommit i politiken för att stänga skolan. Det handlar om olika saker, mycket från politiken har handlat om ekonomin och det handlar inte om det är hållbart med en skola i Djursdala eller inte. 

De underkände trots allt er budget?

– Men dock så kan det vara följden av att vi inte kunnat visa vårt elevunderlag till fullo och därför gjorde de anmärkningar på budgeten. På en del punkter har vi använt samma beräkning och kostnad som kommunen har i dag. Då borde det inte vara orimliga siffror. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt